Merkel menggesa penyelarasan EU yang lebih baik mengenai peraturan perjalanan virus | PressCliff

Merkel menggesa penyelarasan EU yang lebih baik mengenai peraturan perjalanan virus |  Surat Bahasa Melayu


Canselor Jerman Angela Merkel mengatakan bahawa bermasalah untuk memiliki tambalan peraturan. – Gambar Reuters

BERLIN, 22 Jun – Canselor Jerman Angela Merkel mengatakan hari ini menjelang sidang kemuncak EU minggu ini bahawa dia berharap untuk penyelarasan yang lebih baik mengenai peraturan perjalanan pandemik di antara 27 negara anggota blok itu.

Mengingat penyebaran cepat dari varian Delta coronavirus yang sangat menular, Merkel mengatakan bahawa bermasalah untuk memiliki tambalan peraturan.

“Saya menyesal bahawa kita belum dapat melakukan tindakan yang seragam di antara negara-negara anggota mengenai garis panduan perjalanan – yang akan kembali menghantui kita,” katanya kepada wartawan selepas pertemuan dengan presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen.

Dia memetik contoh Portugal, di mana pemerintah bulan ini terpaksa memperlambat proses pembukaan semula pasca-penutupan di Lisbon dan tiga kota lain setelah kenaikan kes Covid-19 yang baru.

“Itu mungkin dapat dihindari. Itulah sebabnya kita harus bekerja lebih keras,” katanya.

“Kami telah membuat kemajuan yang baik dalam beberapa bulan terakhir tetapi tidak berada di tempat yang saya mahukan Kesatuan Eropah.”

Von der Leyen mengakui dia “khawatir” dengan penyebaran varian Delta, dengan mengatakan bahawa “hanya masalah masa” sebelum menjadi dominan di Eropah.

Tetapi von der Leyen, yang telah menghadapi kritikan tajam sejak awal untuk peluncuran vaksin yang lambat di blok itu, mengatakan dia gembira kerana ubat yang disetujui di EU nampaknya berkesan terhadap varian tersebut.

“Penting untuk terus melakukan vaksinasi secepat mungkin – ini adalah perlumbaan melawan waktu dengan varian Delta ini.”

Dia juga memuji pengenalan pas Covid-19 di seluruh blok yang dipersetujui pada sidang kemuncak EU pada bulan Mei.

Sijil Covid EU, yang akan dilancarkan 1 Julai, akan menunjukkan status vaksinasi pembawa, atau sama ada mereka mempunyai kekebalan dari jangkitan Covid yang mereka sembuh, atau hasil ujian Covid.

Ditambah dengan rancangan terpisah untuk membiarkan pelancong yang diberi vaksinasi sepenuhnya dari negara-negara di luar EU, Eropa percaya industri pelancongannya yang penting dapat mengembalikan beberapa kerugian yang ditanggung sejak awal wabak ini. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *