Menteri Dalam Negeri menamakan ‘pengkhianat’ nelayan Langkawi kerana membawa masuk pendatang tanpa dokumen | PressCliff

Menteri Dalam Negeri menamakan 'pengkhianat' nelayan Langkawi kerana membawa masuk pendatang tanpa dokumen |  Surat Bahasa Melayu


Datuk Seri Hamzah Zainuddin bercakap semasa sidang media di Kementerian Dalam Negeri di Putrajaya 2 Februari 2021. – Gambar Bernama

LANGKAWI, 22 Jun – Sebilangan nelayan di Langkawi dipercayai menjadi kaki tangan sindiket penyeludupan pendatang tanpa izin ke pulau peranginan itu, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

Katanya, Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah menerima maklumat mengenai perkara itu dan berdasarkan maklumat tersebut, sindiket yang membawa masuk pendatang tanpa izin ke negara ini berada di negara jiran dan hanya menunggu masa untuk memasuki perairan Malaysia.

“Perisikan mendapati segelintir nelayan tempatan bekerja dengan sindiket itu tanpa dapat dikesan oleh pihak berkuasa.

“Mereka adalah pengkhianat kerana bekerjasama dengan sindiket di tengah laut untuk menyeludup pendatang tanpa izin menggunakan bot mereka,” katanya pada sidang media selepas melakukan pemeriksaan pematuhan terhadap prosedur operasi standard Perintah Kawalan Pergerakan (SOP) di sini.

Turut serta dalam lawatan tersebut ialah Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee; Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud; Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Laksamana Maritim Datuk Mohd Zubil Mat Som; dan Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat.

Hamzah mengatakan bahawa dia telah memerintahkan polis, APMM dan Pasukan Petugas Nasional untuk membantu menahan kemasukan pendatang tanpa izin ke negara ini.

“Sebelumnya, mereka menggunakan kapal besar tetapi sekarang mereka telah mengubah strategi mereka dengan tinggal di pulau-pulau kecil untuk memerhatikan pergerakan pihak berkuasa.

“Mereka akan menunggu waktu dan ketika tidak ada rondaan, sindiket akan mulai memindahkan mereka beberapa kali menggunakan perahu yang dibawa oleh sindiket itu … dan setelah sampai di perairan negara, ada orang yang menunggu untuk membawa mereka … inilah yang mereka lakukan sekarang, “katanya.

Sehubungan itu, Hamzah mengatakan bahawa dia juga mengadakan pertemuan dengan beberapa ketua persatuan nelayan serta nelayan sendiri untuk memberikan maklumat dan menasihati mereka agar tidak terlibat dalam jenayah yang boleh memusnahkan mereka dan negara.

“Kami tidak hanya memberikan bantuan makanan dasar kepada masyarakat nelayan bahkan kami ingin mereka sadar bahawa mereka melakukan kejahatan dengan tindakan mereka,” katanya.

Dia berkata selain penyeludupan manusia, sindiket ini juga terlibat dalam pemerdagangan dadah. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *