MCO 3.0: Sabah membenarkan pemandu e-hailing, pengendali penghantaran makanan melintasi tiga daerah mulai esok, kata menteri negeri | PressCliff

MCO 3.0: Sabah membenarkan pemandu e-hailing, pengendali penghantaran makanan melintasi tiga daerah mulai esok, kata menteri negeri |  Surat Bahasa Melayu


Perkhidmatan e-hailing, teksi yang didaftarkan untuk pengendali e-hailing dan penghantaran makanan dibenarkan melakukan perjalanan antara daerah di daerah Kota Kinabalu, Putatan dan Penampang mulai esok. – Gambar oleh Hari Anggara

KOTA KINABALU, 22 Jun – Mulai esok, perkhidmatan e-hailing, teksi yang didaftarkan untuk pengendali e-hailing dan penghantaran makanan dibenarkan melakukan perjalanan antara daerah di daerah Kota Kinabalu, Putatan dan Penampang semasa perintah kawalan pergerakan (MCO) 3.0 .

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Masidi Manjun berkata, ini diputuskan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Covid-19 untuk membolehkan pengusaha ini melintasi sempadan daerah tanpa perlu mendapat surat kelulusan polis.

Dia mengatakan pelonggaran sekatan ini adalah untuk memenuhi keperluan masyarakat tetapi pengusaha tetap harus mematuhi prosedur operasi standard yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Nasional.

“Mereka dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga 8 malam setiap hari, dengan maksimum satu (e-hailing) penumpang, kecuali kes perubatan atau kecemasan apabila dua penumpang dibenarkan,” katanya dalam satu kenyataan malam ini.

Masidi, yang merupakan jurucakap kerajaan negeri Covid-19, berkata Sabah mencatatkan 193 kes baru hari ini, menjadikan angka terkumpul untuk kes positif menjadi 67,900. Tiga kematian juga dilaporkan, dua di Tawau dan satu di Sandakan.

Dia mengatakan bahawa 319 lebih banyak pesakit telah pulih dari Covid-19, meningkatkan jumlah kumulatif untuk pemulihan menjadi 65,557.

Sebanyak 1.473 pesakit masih dirawat – 451 di hospital, 1.020 di Pusat Kuarantin dan Rawatan Awam Berisiko Rendah dan dua di pusat tahanan sementara atau penjara, tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *