Mahkamah HK menjatuhkan keputusan tanpa juri pada perbicaraan keselamatan negara pertama | PressCliff

Mahkamah HK menjatuhkan keputusan tanpa juri pada perbicaraan keselamatan negara pertama |  Surat Bahasa Melayu


Gambar fail yang menunjukkan pegawai polis mengawal van penjara yang membawa Tong Ying-kit, orang pertama yang didakwa di bawah undang-undang keselamatan negara yang baru, ketika dia meninggalkan Mahkamah Majistret Kowloon Barat, di Hong Kong pada 6 Julai 2020. – Gambar Reuters

HONG KONG, 22 Jun – Mahkamah Rayuan Hong Kong hari ini menegaskan keputusan mahkamah untuk menolak perbicaraan oleh juri kepada orang pertama yang didakwa berdasarkan undang-undang keselamatan negara yang baru, keputusan penting yang menandakan pemergian tradisi undang-undang umum hab kewangan global.

Bulan lalu, Mahkamah Pertama di Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa Tong Ying-kit akan menghadapi perbicaraan tanpa juri, dengan menyebut “risiko yang dirasakan keselamatan keselamatan juri dan anggota keluarga mereka”. Peguamnya mengemukakan rayuan.

“Walaupun perbicaraan juri adalah cara perbicaraan konvensional di Mahkamah Pertama, tidak boleh dianggap sebagai satu-satunya cara untuk mencapai keadilan dalam proses jenayah,” menurut ringkasan keputusan hakim Jeremy Poon, Wally Yeung dan Johnson Lam.

“Ketika keselamatan peribadi juri dan anggota keluarga mereka terancam dan pentadbiran keadilan mungkin terganggu, ada risiko nyata bahawa tujuan perbicaraan yang adil oleh juri akan diancam.”

Polis mengatakan Tong membawa tanda bertuliskan “Bebaskan Hong Kong, revolusi zaman kita” dan membawa motornya menjadi pegawai semasa tunjuk perasaan pada 1 Julai, merobohkan beberapa orang di jalan yang sempit sebelum jatuh dan ditangkap.

Ini adalah hari pertama di mana undang-undang keselamatan yang dikenakan Beijing ke kota itu, yang mensasarkan apa yang China anggap sebagai pemisahan, pemisahan, terorisme dan kolusi dengan pasukan asing, berlaku. Tong, 24, dituduh menghasut pemisahan dan keganasan.

Pada bulan Februari, Setiausaha Kehakiman Teresa Cheng memberitahu pasukan hukum terdakwa bahawa perbicaraannya akan didengar oleh tiga hakim yang dilantik untuk kes keselamatan nasional dan bukannya juri, dengan alasan risiko keselamatan juri.

Tong kemudian mengajukan semakan kehakiman atas keputusan tersebut, yang ditolak oleh Hakim Mahkamah Tinggi Alex Lee di Mahkamah Pertama.

Badan Kehakiman Hong Kong menggambarkan perbicaraan oleh juri sebagai salah satu ciri terpenting dari sistem perundangan kota, tradisi undang-undang umum yang dirancang untuk menawarkan perlindungan tambahan kepada defendan terhadap kemungkinan pihak berkuasa melampaui kekuasaan mereka.

Artikel 46 undang-undang baru – yang digubal oleh Beijing, di mana pengadilan dikendalikan oleh Parti Komunis dan kadar sabitan hampir 100 persen – menyatakan tiga kejadian di mana para juri dapat dibatalkan: melindungi rahsia negara, kes-kes yang melibatkan pasukan asing dan melindungi para juri ‘keselamatan.

Tong juga telah ditolak jaminan. Undang-undang umum Hong Kong secara tradisinya mengizinkan defendan untuk menuntut pembebasan kecuali pendakwa dapat menunjukkan alasan yang sah untuk penahanan mereka.

Dalam keadaan lain dari praktik undang-undang umum, beban sekarang dibebankan kepada terdakwa untuk membuktikan mereka tidak akan melanggar undang-undang jika dibebaskan dengan jaminan.

Perbicaraan akan bermula esok. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *