Luxembourg dan Iceland menduduki tempat tertinggi dalam laporan Unicef ​​mengenai peruntukan penjagaan kanak-kanak di negara OECD dan EU | PressCliff


Unicef ​​telah menerbitkan peringkat terkini negara-negara OECD dan EU dengan peruntukan penjagaan kanak-kanak terbaik. – Gambar FatCamera

NEW YORK, 22 Jun – Negara mana yang mempunyai peruntukan penjagaan anak terbaik, baik dari segi perkhidmatan penjagaan anak atau lamanya cuti ibu bapa?

Kedudukan 41 Organisasi untuk Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) dan Kesatuan Eropah (EU) yang baru-baru ini diterbitkan oleh Unicef ​​melihat di mana negara-negara kaya berdiri dalam penjagaan anak.

Diterbitkan pada hari Jumaat, 18 Jun, oleh Pejabat Penyelidikan Unicef, laporan tersebut menilai negara-negara yang bersangkutan mengenai beberapa kriteria, termasuk kebijakan umum mengenai penjagaan anak (harga, aksesibilitas dan kualiti), serta jumlah cuti yang tersedia untuk orang tua.

Di bahagian atas senarai adalah Luxembourg, Iceland, Sweden, Norway dan Jerman. Pemain terburuk adalah Slovakia, Amerika Syarikat, Cyprus, Switzerland dan Australia. Perancis berada di kedudukan ke-19, di bawah rata-rata, sementara Kanada berada di kedudukan ke-22 dan United Kingdom ke-35.

Kajian ini menimbulkan titik yang membimbangkan: separuh dari negara-negara kaya yang termasuk dalam ranking tidak menawarkan perkhidmatan penjagaan anak yang “terjangkau dan berkualiti”. Di Ireland, New Zealand dan Switzerland, pasangan dengan pendapatan rata-rata harus membelanjakan antara satu pertiga hingga setengah dari satu gaji untuk membayar dua anak dalam penjagaan anak.

Bagi ibu bapa berpendapatan rendah, separuh daripada gaji mereka dibelanjakan untuk penjagaan anak di negara-negara peringkat terendah, termasuk Slovakia, Cyprus dan Amerika Syarikat.

Kelainan cuti bagi kedua ibu bapa juga ketara. Memang, kurang dari separuh negara kaya menawarkan sekurang-kurangnya 32 minggu cuti dengan gaji penuh kepada ibu. “Apabila cuti bapa ditawarkan – selalu jauh lebih pendek – beberapa ayah mengambilnya kerana halangan profesional dan budaya, walaupun trend ini berubah,” kata laporan itu.

Namun, “cuti pranatal, ibu dan ayah berbayar membolehkan ibu bapa berikat dengan bayi mereka, menyokong perkembangan anak yang sihat, menurunkan kemurungan ibu dan meningkatkan kesetaraan jantina,” jelas Unicef.

Sehubungan dengan itu, Unicef ​​menganjurkan sekurang-kurangnya enam bulan cuti ibu bapa berbayar dan akses sejagat ke penjagaan kanak-kanak yang berkualiti dan berpatutan sejak lahir hingga kemasukan anak-anak ke kelas pertama sekolah. – Studio ETX

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *