Lebih RM829,000 sumbangan disalurkan untuk membina semula kedai buku Gaza yang musnah oleh peluru berpandu Israel | PressCliff


Kedai buku diletupkan oleh peluru berpandu Israel bulan lalu. – Gambar melalui Instagram / samir_mansour_bookshop

PETALING JAYA, 22 Jun – Sumbangan mengalir dari seluruh dunia untuk memulihkan sebuah kedai buku Gaza ke kejayaannya yang dulu setelah dihancurkan oleh serangan udara Israel bulan lalu.

Samir Mansour adalah salah satu penjual buku yang paling terkenal di Gaza dan kedainya yang mempunyai dua tingkat menampilkan hampir 100,000 judul dalam pelbagai bahasa, Penjaga dilapor.

Harta karun sastera mengandungi pelbagai genre termasuk falsafah, sejarah seni, fiksyen, dan kisah kanak-kanak.

Mansour mendirikan kedai buku 21 tahun yang lalu dan dengan cepat berkembang menjadi pusat pengetahuan dalam komuniti Gaza.

Itu menjadi tumpukan runtuhan setelah Israel melancarkan peluru berpandu di Gaza pada 18 Mei.

Gambar-gambar kerosakan itu menjadi viral dalam talian dan kempen GoFundMe yang ditubuhkan oleh peguam hak asasi manusia Mahvish Rukhsana dan Clive Stafford Smith kini telah mengumpulkan US $ 215,000 (RM892,000) untuk membantu Mansour membina semula kedai yang disayanginya.

Cacing buku dari seluruh dunia juga menghantar puluhan ribu buku untuk membantu Mansour dalam pengisian semula juga.

Rukhsana mengatakan tentera Israel melakukan “serangan terhadap pengetahuan dan literasi masyarakat ini” ketika menargetkan kedai buku Mansour.

“Menjatuhkan bom di kedai buku Samir Mansour bukanlah tragedi terburuk yang menimpa rakyat Gaza – tetapi serangan udara ini mensasarkan akses ke buku.

“(Mansour) kehilangan hampir 100,000 buku dan melayani pelajar sekolah dan orang dewasa.

“Saya tahu hospital dan jalan raya akan mendapat dana, tetapi institusi budaya sekunder seperti perpustakaan sering diabaikan tetapi sama pentingnya untuk masyarakat,” kata Rukhsana.

Mansour meninjau sisa-sisa kedai bukunya setelah serangan udara Israel.  - Gambar melalui Instagram / samir_mansour_bookshop
Mansour meninjau sisa-sisa kedai bukunya setelah serangan udara Israel. – Gambar melalui Instagram / samir_mansour_bookshop

Semua wang dari penggalangan dana akan digunakan untuk menolong Mansour membina semula dan mengemas semula kedai buku bersejarahnya.

Rukhsana dan Smith juga bertujuan untuk membantu Mansour mendirikan pusat kebudayaan di Gaza yang akan merangkumi perpustakaan di mana pembaca dapat meminjam buku secara percuma.

Kedai Mansour pernah menjadi surga bagi pencinta buku dan Rukhsana mengatakan orang diizinkan untuk “tinggal, minum teh dan membaca bukunya selama yang mereka inginkan secara percuma tanpa ada kewajiban untuk membeli.”

Mansour sebelum ini memberitahu Penjaga bahawa “hatinya terbakar” ketika dia melihat bahawa tokonya telah hancur semasa perang 11 hari antara Israel dan militan Palestin bulan lalu.

“Sudah pukul enam pagi. Saya tidak tahu nak buat apa.

“Saya mula mencari di antara runtuhan untuk apa sahaja yang berkaitan dengan perpustakaan saya, tetapi semuanya berada di bawah runtuhan,” kata Mansour.

Dia kemudian mencari-cari puing-puing selama satu jam mencari barang-barang yang selamat sebelum dia memutuskan untuk pulang.

Mansour yang terkejut dengan kejutan mengatakan bahawa sukar untuk menerima bahawa kedainya telah menjadi sasaran ketika semua yang ingin dia lakukan adalah berkongsi pengetahuan.

“Saya tidak menerbitkan, menulis, atau menyerang negara atau orang lain dalam hidup saya.

“Saya tidak menyebarkan kebencian tetapi menyebarkan budaya, sains dan cinta.”

Walaupun begitu, Mansour tetap berdaya tahan dan berjanji untuk “membangun kembali dari awal lagi, tidak kira apa yang saya ambil.”

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *