Laporan: Umno belum membincangkan apa yang akan datang sekiranya Perikatan mengabaikan permintaan Parlimen Zahid, kata Ismail Sabri | PressCliff


Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tiba untuk perhimpunan agung tahunan Umno 2021 di Kuala Lumpur pada 27 Mac 2021. – Gambar oleh Hari Anggara.

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan bahawa Majlis Tertinggi Umno belum membincangkan, atau membuat keputusan, mengenai tindakan apa yang harus diambil sekiranya kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak memanggil Parlimen pada dua minggu berikutnya.

Bahasa Melayu setiap hari Utusan Malaysia melaporkan naib presiden Umno itu mengatakan bahawa garis masa dua minggu yang diumumkan oleh presiden partinya semalam adalah pendapat Biro Politik parti itu.

“Tidak, Umno tidak membincangkan (tindakan seterusnya selepas tempoh dua minggu). Ini adalah saranan Biro Politik, dan dari segi kebijakan dan pengambilan keputusan, terserah kepada Majlis Tertinggi Umno.

“Tetapi pertanyaannya adalah, jika Anda tidak duduk dalam jangka waktu yang ditentukan, apa yang akan terjadi? Apakah tindakan yang akan diambil? Itu belum dibincangkan, ”kata menteri kanan itu.

Dia menjawab pertanyaan wartawan hari ini mengenai pengumuman oleh Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi semalam, bahawa parti itu memberi masa kepada pemerintah PN 14 hari mulai 21 Jun untuk mengadakan persidangan semula Parlimen selaras dengan ketetapan Yang di-Pertuan Agong, atau berisiko dianggap sebagai khianat.

Ini berlaku setelah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, setelah mengadakan pertemuan dengan Majlis Raja-raja minggu lalu, memutuskan bahawa Parlimen harus bertemu secepat mungkin untuk membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan Ordinan Darurat dan langkah kerajaan lain.

Pada hari Ahad, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan penubuhan sebuah jawatankuasa yang terdiri daripada penggubal undang-undang pemerintah dan Pembangkang yang akan meneliti aspek-aspek penting dalam menyusun semula Parlimen sebelum sesi berikutnya diadakan.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *