Korea Utara memperlekehkan harapan AS untuk rundingan ketika sekutu memikirkan semula pendekatan | PressCliff


Sung Kim, Wakil Khas AS untuk Korea Utara dalam pertemuan tiga hala di sebuah hotel di Seoul 21 Jun 2021. – Gambar oleh Jung Yeon-Je / Pool pic melalui Reuters

SEOUL, 22 Jun – Seorang pegawai kanan Korea Utara mengejek harapan Amerika untuk rundingan hari ini, ketika Amerika Syarikat dan Korea Selatan setuju untuk mempertimbangkan untuk membatalkan kumpulan kerja kontroversial yang ditubuhkan untuk menyelaraskan kebijakan mereka terhadap Pyongyang.

Kim Yo-jong, seorang pegawai kanan dalam parti pemerintah dan saudara perempuan pemimpin Kim Jong-un, mengeluarkan kenyataan di media negara hari ini yang mengatakan bahawa Amerika Syarikat nampaknya menafsirkan isyarat dari Pyongyang dengan cara yang akan menimbulkan kekecewaan.

Dia memberi respons kepada penasihat Keselamatan Nasional AS, Jake Sullivan, yang pada hari Ahad mengatakan bahawa dia melihat sebagai “isyarat menarik” dalam pidato Kim Jong-un baru-baru ini mengenai persiapan menghadapi konfrontasi dan diplomasi dengan Amerika Syarikat.

“Nampaknya AS dapat menafsirkan situasi sedemikian rupa untuk mencari keselesaan untuk dirinya sendiri,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh KCNA. “Harapan, yang mereka pilih untuk menyimpan jalan yang salah, akan membuat mereka kecewa.”

Kenyataan Kim itu datang semasa lawatan ke Seoul oleh wakil khas AS untuk Korea Utara yang baru dilantik, Sung Kim, yang dijadualkan bertemu dengan Presiden Korea Selatan Moon Jae-in dan Menteri Penyatuan Lee In-young, yang menangani hubungan dengan Korea Utara, hari ini.

Semalam Sung Kim mengatakan dia bersedia bertemu dengan Korea Utara “di mana saja, kapan saja tanpa prasyarat” dan bahawa dia menantikan “respons positif tidak lama lagi”.

Semasa perbincangan antara Kim dan rakan sejawatannya dari Korea Selatan Noh Kyu-duk, kedua-duanya bersetuju untuk “menamatkan pemberhentian kumpulan kerja” sambil memperkuat koordinasi di peringkat lain, kata Kementerian Luar Korea Selatan dalam satu kenyataan.

Kumpulan kerja itu ditubuhkan pada tahun 2018 untuk membantu kedua sekutu tersebut menyelaraskan pendekatan mereka terhadap isu-isu seperti rundingan denuklearisasi, bantuan kemanusiaan, penguatkuasaan sekatan dan hubungan antara Korea di tengah-tengah pergolakan hubungan diplomatik dengan Korea Utara pada masa itu.

Ketika ditanya tahun lalu mengenai cadangan Seoul seperti membuka kembali pelancongan individu ke negara jirannya di utara, duta besar AS untuk Korea Selatan pada masa itu, Harry Harris, mengatakan bahawa “untuk mengelakkan salah faham kemudian yang boleh mencetuskan sekatan … lebih baik dijalankan ini melalui kumpulan kerja. “

Walaupun Harris menambahkan bahawa itu bukan tempat Amerika Syarikat untuk menyetujui keputusan Korea Selatan, kata-kata itu menimbulkan kontroversi di Seoul dan bekas pembantu Presiden Korea Selatan Moon Jae-in kemudian memberitahu parlimen bahawa kumpulan kerja itu semakin dilihat sebagai halangan untuk -Hubungan Korea.

Pentadbiran Bulan akan melihat menamatkan kumpulan kerja sebagai isyarat muhibah dari Presiden AS yang baru Joe Biden, kata Ramon Pacheco Pardo, pakar Korea di King’s College London.

“Dari perspektif Korea Selatan, ini pada dasarnya merupakan mekanisme bagi AS untuk menyekat projek antar Korea selama tahun-tahun Trump,” katanya. “Ini akan menjadi langkah politik yang bijak bagi pentadbiran Biden untuk mengakhiri kumpulan itu, kerana perundingan antara Washington dan Seoul akan tetap berlangsung.” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *