Ketua pelobi Boeing Keating meninggalkan syarikat, tidak ada alasan yang diberikan | PressCliff


Boeing Co telah mengesahkan pemergian Tim Keating dan pencarian pengganti tetap, tetapi tidak memberikan penjelasan atau perincian lebih lanjut untuk apa yang tampaknya merupakan jalan keluar yang tiba-tiba. – Gambar Reuters

SEATTLE, 22 Jun – Pelobi veteran dan strategi politik veteran Boeing Co, Tim Keating, yang membantu mengarahkan pembuat rancangan AS melalui krisis terburuk yang pernah berlaku berikutan kemalangan 737 MAX, telah meninggalkan syarikat itu, katanya semalam.

Memo dalaman dari Ketua Eksekutif Dave Calhoun kepada pegawai operasi kerajaan, dan pernyataan berasingan kepada media, mengesahkan pemergian Keating dan pencarian pengganti tetap, tetapi tidak memberikan penjelasan atau perincian lebih lanjut untuk apa yang tampaknya merupakan jalan keluar tiba-tiba.

Marc Allen, ketua pegawai strategi Boeing, juga akan mengambil alih peranan Keating sehingga pengganti tetap dijumpai, kata Calhoun.

Pembuat rancangan AS mendapat pemeriksaan ketat dari penggubal undang-undang dan pengawal selia berikutan kemalangan maut pesawat jet 737 MAX pada tahun 2018 dan 2019. Kemalangan itu menyebabkan syarikat itu berada dalam krisis terburuk yang pernah berlaku, sejak lama diperparah oleh wabak koronavirus.

Loren Thompson, seorang perunding pertahanan yang mempunyai hubungan dekat dengan Boeing, mengatakan Keating telah memainkan peranan penting dalam usaha Boeing untuk menguruskan serangkaian krisis, termasuk saga 737 MAX, kehilangan kontrak pertahanan utama, dan kehilangan hasil yang tajam yang disebabkan oleh wabak global Covid-19.

“Keating mungkin tidak tinggal di Boeing selama dia melakukannya kecuali kerana rasa tanggungjawab kerana syarikat itu berada dalam kesulitan,” kata Thompson.

Berita itu pertama kali dilaporkan oleh Pertahanan Satu. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *