Kerjasama Malaysia-EU untuk memperkukuhkan sistem penjagaan kesihatan yang memberi tumpuan kepada Covid-19, kata menteri kesihatan | PressCliff

Kerjasama Malaysia-EU untuk memperkukuhkan sistem penjagaan kesihatan yang memberi tumpuan kepada Covid-19, kata menteri kesihatan |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba semasa sidang media mengenai perkembangan Covid-19 di markas Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 di Putrajaya, 21 Jun 2021. – Gambar Bernama

PUTRAJAYA, 22 Jun – Malaysia akan bekerjasama dengan Kesatuan Eropah (EU) dalam bidang penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk memperkuat kesiapsiagaan kecemasan dan kapasiti sistem penjagaan kesihatan secara keseluruhan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

Bercakap pada pelancaran maya Program EU-Asean untuk Menyokong Respons Covid-19 di Malaysia hari ini, dia mengatakan R&D akan memberi tumpuan kepada pengurusan dan respons Covid-19.

“Kita semua berperang melawan musuh yang sama dan, dengan solidariti dan kerjasama serantau yang baik, kita akan memenangi pertempuran ini,” katanya.

Turut hadir dalam acara maya itu adalah wakil Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Malaysia, Brunei dan Singapura Dr Lo Ying-Ru Jacqueline, Duta Besar EU untuk Malaysia Michalis Rokas dan Pegawai Pengurusan dan Teknikal Program Pejabat Perwakilan WHO untuk Malaysia, Brunei dan Singapura Dr Paul Soo.

Berkongsi tantangan yang dihadapi Malaysia dalam menangani wabak itu, Dr Adham mengatakan Majlis Keselamatan Nasional dan Kementerian Kesihatan bekerja tanpa lelah untuk melaksanakan rancangan strategi lima mata.

Mereka memutuskan untuk mematahkan rantai penularan wabak, mengurangkan morbiditi dan kematian, memperkuat diagnostik dan pengawasan, mencapai kekebalan kawanan dan meningkatkan kesedaran tentang budaya normal yang baru, katanya.

“Pada akhirnya, pandemi telah menunjukkan pentingnya pemberdayaan orang, untuk berkongsi tanggungjawab dalam menanggapi wabak itu,” katanya.

Sementara itu, mengenai jumlah eksport vaksin Covid-19 ke Malaysia, Rokas mengatakan EU telah meluluskan eksport sekitar lima juta dos vaksin untuk membantu Malaysia mempercepat Program Imunisasi Nasional Covid-19.

Menurutnya, angka pada 15 Juni menunjukkan bahawa sejumlah 4.87 juta dos vaksin Pfizer-BioNTech dan 560.000 dos vaksin AstraZeneca telah dikirim ke Malaysia, dan menambahkan bahawa ini diperoleh melalui skema Covax.

“Semua eksport ini, sesuai permintaan Malaysia, disetujui seketika, yaitu dalam waktu dua hingga tiga hari dan juga diberikan pengecualian yang sewajarnya kerana wabak darurat,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *