Kementerian Perdagangan Dalam Negeri menjamin bekalan gula yang mencukupi untuk penggunaan tempatan | PressCliff

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri menjamin bekalan gula yang mencukupi untuk penggunaan tempatan |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pekerja menyusun sebungkus gula di barisan pengeluaran di Central Sugar Refinery Sdn. Bhd (CSR) di Shah Alam, 22 Jun 2021. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

SHAH ALAM, 22 Jun – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memberi jaminan bahawa bekalan gula untuk penggunaan tempatan mencukupi.

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid berkata, kementerian mendapati kilang Malayan Sugar Manufacturing (MSM) Co. Bhd di Perai, Pulau Pinang menghadapi masalah teknikal baru-baru ini yang mengakibatkan kekurangan stok gula di negeri-negeri Pantai Timur.

“Di Kuantan, Pahang saya mendapat maklumat bahawa terdapat satu minggu kelewatan penghantaran bekalan, dan situasi serupa juga berlaku di Terengganu. Namun, saya menghubungi pemborong lagi sebelum saya datang ke sini dan mereka mengatakan penghantaran gula telah tiba.

“Jadi, tidak ada masalah bekalan, hanya pengiriman yang tertunda berikutan masalah di kilang MSM di Perai tetapi saya difahamkan bahawa kilang itu beroperasi semula,” katanya hari ini.

Rosol bercakap pada sidang media selepas mengunjungi kilang Central Sugar Refinery (CSR) Sdn Bhd di sini untuk memeriksa operasi dan pengeluaran bekalan gula di peringkat pengilang untuk keperluan domestik negara.

“Kami berpuas hati dengan hasil kunjungan tersebut dan pada masa yang sama, kilang di Perai telah beroperasi semula.

“Gula adalah keperluan dan kami tidak menjadi masalah baru kekurangan makanan di negara kita,” tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *