Kazakhstan mengesan varian Delta sebagai penyokong Asia Tengah untuk gelombang Covid ketiga | PressCliff


Jumlah kes baru di ibu negara Kazakhstan, Nur-Sultan, melonjak 40 peratus minggu lalu berbanding minggu sebelumnya.  - Gambar AFP
Jumlah kes baru di ibu negara Kazakhstan, Nur-Sultan, melonjak 40 peratus minggu lalu berbanding minggu sebelumnya. – Gambar AFP

ALMATY, 22 Jun – Kazakhstan memberi amaran hari ini bahawa varian Delta coronavirus yang lebih menular telah sampai ke ibu kotanya ketika negara-negara Asia Tengah lain melihat lonjakan baru dalam kes Covid-19.

Jumlah kes baru di ibu negara Kazakhstan, Nur-Sultan, melonjak 40 peratus minggu lalu berbanding minggu sebelumnya, kata menteri kesihatan Alexei Tsoi pada mesyuarat pemerintah hari ini.

Tsoi mengatakan bahawa ujian menunjukkan bahawa varian Delta Covid-19, yang pertama kali dikesan di India, ada di kota itu dan mendesak pemerintah provinsi untuk bersiap-siap untuk melonjak dalam kes yang memerlukan kemasukan ke hospital dan ventilasi paru-paru.

Jiran Kyrgyzstan bulan ini melaporkan kes baru setiap hari pada tahap yang tidak terlihat selama hampir setahun, mendorong pihak berkuasa mengesyorkan agar separuh daripada semua pekerja di ibu kota beralih bekerja dari rumah.

Uzbekistan, yang juga menyaksikan kes-kes harian meningkat bulan ini, mengatakan hari ini pihaknya menutup sempadannya dengan negara jiran Afghanistan kerana keadaan Covid-19 yang merosot di sana.

Tajikistan mengatakan minggu ini bahawa ia mencatatkan kes Covid-19 pertama sejak Januari. Menyalahkan “tidak berpeluang” penduduk, pemerintah mengatakan akan menegakkan sosial secara ketat dan mengetatkan kawalan terhadap kedatangan penerbangan.

Wilayah ini, dengan jumlah penduduk 70 juta, sangat rentan terhadap gelombang infeksi baru kerana kadar vaksinasi yang rendah. Kazakhstan, negara terkaya di Asia Tengah, melaporkan hari ini bahawa ia telah memberi vaksinasi sepenuhnya sekitar 9 peratus dari populasinya.

Uzbekistan diperkirakan telah memberikan vaksinasi sepenuhnya 3-4 persen dari populasinya, sementara di Kyrgyzstan dan Tajikistan yang miskin, kadarnya kurang dari 1 persen.

A Lancet artikel yang dipetik oleh hampir semua laman web berita Kyrgyz bulan ini meramalkan Kyrgyzstan akan mempunyai salah satu kadar kematian tertinggi di dunia – lebih daripada 256 per 100,000 – musim panas ini. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *