Kanak-kanak UK boleh menghentikan gambar bogel yang dikongsi dalam talian dengan alat baru | PressCliff

Kanak-kanak UK boleh menghentikan gambar bogel yang dikongsi dalam talian dengan alat baru |  Surat Bahasa Melayu


Gambar seksual kanak-kanak sering dikongsi tanpa persetujuan mereka, dan aktivis telah menimbulkan kebimbangan mengenai peningkatan gangguan digital. – Gambar AFP

LONDON, 22 Jun —Anak-anak di Britain yang melihat gambar atau video bogel diri mereka dalam talian atau bimbang tentang kandungan yang dimuat naik boleh melaporkannya menggunakan alat pertama yang dilancarkan semalam.

Kanak-kanak di bawah 18 tahun boleh menggunakan perkhidmatan – dari Internet Watch Foundation (IWF) dan Childline – untuk menandakan gambar dalam talian untuk penyingkiran atau mencegah bahan tersebut dimuat naik ke internet sejak awal, menurut badan amal IWF.

Imej seksual kanak-kanak sering kali dikongsi tanpa persetujuan mereka, dan aktivis telah menimbulkan kebimbangan mengenai peningkatan gangguan dan penderaan digital – terutama terhadap kanak-kanak perempuan – kerana orang menghabiskan lebih banyak masa dalam talian semasa wabak koronavirus.

“Apabila gambar-gambar itu ada di luar sana, gambar itu dapat menjadi tempat yang sangat sunyi bagi para korban, dan kelihatannya tidak ada harapan,” kata ketua eksekutif IWF, Susie Hargreaves, dalam satu kenyataan.

“Alat ini adalah dunia pertama,” tambahnya. “Ini akan memberi orang muda kekuatan, dan keyakinan, untuk mendapatkan kembali gambar-gambar ini dan memastikan mereka tidak jatuh ke tangan yang salah dalam talian.”

Anak-anak yang menggunakan perkhidmatan baru dapat melaporkan foto atau video bogel diri mereka yang telah muncul dalam talian untuk ditinjau oleh IWF, yang berfungsi untuk membuang bahan tersebut jika melanggar undang-undang.

Alat ini juga membolehkan kanak-kanak menandakan gambar yang mereka takut akan dimuat naik pada masa akan datang. IWF mengatakan cap jari digital yang unik – dikenali sebagai hash – untuk foto atau video akan dikongsi dengan firma teknologi untuk menghentikan kandungan yang disiarkan dalam talian.

Jumlah gambar bogel yang diambil oleh kanak-kanak sendiri dan beredar dalam talian semakin meningkat, kata IWF. Kira-kira 38,000 gambar yang dihasilkan sendiri dilaporkan dalam tiga bulan pertama 2021 – meningkat daripada 17,500 pada tempoh yang sama tahun lalu – kumpulan itu dijumpai.

Kandungan seperti itu muncul dalam talian kerana pelbagai sebab, menurut badan amal itu. Orang muda boleh menghantar foto kepada teman lelaki atau teman wanita yang berkongsi bahan tanpa persetujuan mereka, atau mereka mungkin menjadi mangsa dandanan dalam talian atau pemerasan.

Ini boleh memberi kesan buruk kepada kesejahteraan anak muda, dan boleh menyebabkan rasa malu, membenci diri dan bahkan membahayakan diri sendiri, menurut Persatuan Kebangsaan Britain untuk Pencegahan Kekejaman terhadap Kanak-kanak (NSPCC), yang menjalankan Childline.

“Kesan gambar bogel yang dikongsi di internet tidak boleh dipandang rendah,” kata Cormac Nolan, yang mengetuai perkhidmatan kaunseling dalam talian Childline NSPCC, dalam satu kenyataan.

“Ini dapat membuat (orang muda) merasa sangat bimbang dan tidak yakin dengan apa yang harus dilakukan atau siapa yang harus meminta bantuan,” tambahnya. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *