Israel menggesa vaksinasi untuk semua remaja, dengan menyebut varian Delta | PressCliff

Israel menggesa vaksinasi untuk semua remaja, dengan menyebut varian Delta |  Surat Bahasa Melayu


Seorang remaja menerima dos vaksin terhadap penyakit koronavirus (Covid-19) di sebuah organisasi penyelenggaraan penjagaan kesihatan Clalit di Tel Aviv, Israel 21 Jun 2021. – Gambar Reuters

JERUSALEM, 21 Jun – Israel semalam mengesyorkan agar semua kanak-kanak berusia 12-15 tahun diberi vaksin terhadap Covid-19, dengan alasan wabak baru disebabkan varian Delta yang lebih menular.

Israel memperluaskan kelayakan vaksin untuk memasukkan remaja pada bulan lalu tetapi hingga kini membiarkan perkara itu bergantung kepada pilihan ibu bapa.

Dengan kira-kira tiga perempat orang Israel dalam kumpulan umur yang memenuhi syarat telah menerima vaksin, jangkitan telah menurun dengan mendadak dari puncak lebih dari 10,000 kes harian pada bulan Januari hingga beberapa hari dengan satu digit bulan ini.

Negara sejak itu telah menjatuhkan hampir semua larangan jarak sosialnya, walaupun perbatasannya sebagian besar ditutup untuk pelancong.

Tetapi kejadian berulang Covid-19 dicatat di dua sekolah minggu lalu dan kadar positif harian meningkat hingga 100, data Kementerian Kesihatan menunjukkan.

Sebagai tindak balas, kementerian mengeluarkan rekomendasi resmi untuk anak-anak berusia 12-15 tahun untuk mendapatkan vaksin, dengan menyatakan bahawa perjalanan ke luar negeri dijangka meningkat pada musim panas.

Nachman Ash, koordinator tindak balas pandemi nasional, mengatakan sebelumnya bahawa langkah itu “pasti akan betul pada tahap ini”.

“Kita tidak harus menunggu jumlah yang lebih tinggi. Kami telah melihat terdapat beberapa kanak-kanak yang dijangkiti sejak minggu lalu. “

Secara berasingan, menteri kesihatan Israel mengatakan pemerintah akan mulai mengenakan denda ke atas orang Israel yang melakukan perjalanan ke negara-negara yang dianggap tidak selamat kerana tahap jangkitan yang tinggi.

Israel telah menjadi pemimpin dunia dengan peluncuran vaksinnya dan telah berkongsi data yang dikumpulkannya dengan Pfizer, yang menyediakan vaksin. (Penulisan oleh Dan Williams dan Ari Rabinovitch, Penyuntingan oleh Angus MacSwan)

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *