Honda mengusahakan sistem navigasi GPS yang masuk ke dalam kasut anda (VIDEO) | PressCliff


Sistem navigasi boleh didapati secara komersial menjelang suku pertama 2023. – Gambar milik Honda

TOKYO, 22 Jun – Mata anda tidak perlu lagi terpaku pada telefon anda untuk mencari jalan di ibu kota utama dunia. Honda, melalui permulaan Ashirase, Inc., mengembangkan sistem navigasi GPS jenis baru yang akan menghasilkan getaran pada tahap kaki dan jari kaki untuk memandu pemakainya di sepanjang jalan yang tepat dan sampai ke destinasi mereka tanpa halangan.

Walaupun telefon pintar telah lama menggantikan peta jalan untuk mendapatkan dari A ke B tanpa tersesat, syarikat telah menggandakan daya cipta mereka dalam beberapa tahun terakhir untuk menjadikan hidup lebih mudah bagi pengguna, sama ada mereka melakukan perjalanan dengan kereta atau berjalan kaki. Justru pejalan kaki yang kini dihadapi oleh Honda dengan sistem navigasi GPS yang sangat asli. Melalui penciptaan Ashirase, Inc, permulaan pertama program penciptaan perniagaan baru IGNITION, pengeluar Jepun telah mendedahkan bahawa sistem navigasi yang dipasang pada kasut sedang dikembangkan.

Penyelesaian untuk golongan cacat penglihatan

Walaupun sistem navigasi ini dapat digunakan oleh semua orang, memungkinkan pengguna bebas tangan dan tidak terpengaruh dengan bahaya yang berkaitan dengan peningkatan penggunaan telefon pintar di kawasan bandar, pada dasarnya ia dirancang untuk membantu orang-orang cacat penglihatan berkeliling. Dilengkapi dengan sensor gerakan, sistem, yang berfungsi bersamaan dengan aplikasi smartphone, dipasang pada bagian dalam sepatu. Ini membolehkan sistem menentukan kedudukan anda, dan memberi anda petunjuk yang diperlukan untuk mencari jalan anda.

Sistem ini beroperasi dengan cara yang sangat intuitif, kerana getaran yang dirasakan pada tahap kaki yang memandu anda sepanjang pergerakan anda. Sekiranya anda harus lurus, peranti bergetar di bahagian depan kaki, sementara jika anda harus berpusing, getaran akan terasa di sebelah kanan atau kiri, bergantung pada arah yang harus anda tuju. Sekiranya anda terlalu jauh, atau mengambil arah yang salah, getaran tertentu juga akan memberi amaran kepada anda. Kesederhanaan dan kejelasan dapat membolehkan berjuta-juta orang bergerak secara bebas dan selamat.

“Kemalangan yang dialami oleh salah seorang ahli keluarga saya mendorong saya untuk mengambil tindakan untuk mewujudkan mobiliti yang lebih selamat dan bebas bagi orang yang cacat penglihatan. Saya mengembangkan Ashirase dan menggunakan IGNITION, program penciptaan perniagaan baru Honda, yang membawa kepada penubuhan Ashirase, Inc. Saya pasti bahawa kita akan menghadapi banyak halangan ketika kita berusaha untuk melancarkan pasaran Ashirase; namun, kami akan mengatasi halangan tersebut satu persatu dan mengabdikan diri dengan sepenuh hati untuk mewujudkan kebebasan bergerak untuk orang yang cacat penglihatan, ”kata Wataru Chino, pengarah perwakilan Ashirase, Inc., dalam siaran pers.

Sistem navigasi boleh didapati secara komersial menjelang suku pertama 2023. – ETX Studio

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *