Grande dame of Paris emporium dibuka semula setelah 16 tahun facelift | PressCliff

Grande dame of Paris emporium dibuka semula setelah 16 tahun facelift |  Surat Bahasa Melayu


Presiden Perancis Emmanuel Macron (tengah) dan pekerja gedung beli-belah Ikon Paris, La Samaritaine bertepuk tangan semasa upacara menandakan pembukaan semula kedai itu setelah 16 tahun ditutup, pada 21 Jun 2021 di Paris. – Gambar AFP

PARIS, 22 Jun – Warga Paris sekali lagi dapat berjalan-jalan di lorong-lorong emas di pasar raya Samaritaine mulai esok, setelah 16 tahun berusaha dengan gigih untuk mengembalikan mercu tanda Art Deco dan Art Nouveau ke bekas kegemilangannya.

LVMH konglomerat mewah menutup emporium berusia 151 tahun yang menghadap ke sungai Seine pada tahun 2005, ketika pemeriksa keselamatan menemui risiko yang meluas termasuk pendawaian kuno.

Pernah menjadi pusat peruncitan untuk pusat bersejarah ibu kota antara Louvre dan Notre-Dame, pada masa itu ia kehilangan wang dan pelanggan tidak lagi berminat dengan bidangnya: “Anda boleh menemui semuanya di La Samaritaine.”

“Sudah sekarat,” kata ketua toko Jean-Jacques Guiony kepada wartawan kemarin, ketika Presiden Emmanuel Macron mengunjungi untuk peresmian lokasi yang dipulihkan.

Macron, melakukan lawatan bersama Bernard Arnault, ketua LVMH dan salah satu orang terkaya di dunia, menyebutnya “harta budaya Perancis yang menakjubkan.”

Untuk perombakan tersebut, LVMH mengecilkan ruang lantai di bangunan utama, sebuah monumen yang diklasifikasikan, sebanyak sepertiga dan mengambil persembahannya dengan kuat – menerapkan formula di Le Bon Marche, kuil mewah lain di LVMH di Paris.

Sudah ada peralatan memburu, peralatan rumah tangga, perkakas dan mainan, walaupun terdapat tanda-tanda bersejarah yang masih ada di muka bangunan.

Sebaliknya, fikirkan label fesyen pereka, seluruh lantai yang dikhaskan untuk jam tangan mewah, dua kedai konsep dan bahagian kecantikan dan kosmetik yang luas di ruang bawah tanah.

Restoran, bar dan persembahan makanan seperti Street Caviar by Prunier tersebar di seluruh, sementara sebuah hotel Cheval Blanc yang dibuka pada bulan September akan menawarkan pemandangan Seine dan sebuah restoran dengan Arnaud Donckele yang dibintangi oleh Michelin.

Bilik bermula dari 1,150 euro (hampir US $ 1,400) malam, dan penthouse dua tingkat di atas bumbung akan mempunyai kolam renang, spa dan pawagam sendiri dan lif peribadi terus ke jalan. Harga atas permintaan.

“Anda tidak akan lagi menemui semuanya di La Samaritaine, tetapi anda akan menemui seluruh Paris di La Samaritaine,” kata Eleonore de Boysson, pengarah Eropah di cabang peruncitan DFS LVMH.

‘Rumit’

Dibuka pada tahun 1870 oleh Ernest Cognac, seorang jurujual perjalanan, dan diperluas dengan isterinya Louise Jay, keempat-empat kedai Samaritaine menjadi tempat perlengkapan Paris yang memuncak pada zaman keemasan tahun 1930-an.

Dia menamakannya La Samaritaine setelah sebuah pam di jambatan Pont Neuf yang berdekatan yang menggambarkan kisah Injil tentang wanita Samaria yang menawarkan air kepada Yesus.

Ini adalah jambatan yang dimata oleh watak Matt Damon dari bumbung Samaritaine dalam filem thriller “The Bourne Identity” tahun 2002 – walaupun tanda besar yang dia tinggalkan tidak akan diganti.

Karya ini pada awalnya dijangka berlangsung tiga hingga enam tahun, tetapi kelewatan muncul ketika LVMH mencari ratusan pengrajin di seluruh Perancis yang mampu memulihkan mosaik dan karya seni lain.

Mereka juga mendapati bahawa lukisan dinding burung merak yang elegan berwarna emas, sebuah karya Art Nouveau yang memanjang di sepanjang dinding di bawah atrium kaca, telah ditutup dengan cat putih pada tahun 1990-an.

Pertempuran mahkamah dengan kumpulan kediaman dan warisan yang marah kerana fasad kaca beralun baru di satu bahagian, yang dirancang oleh firma Jepun pemenang Pritzker, Sanaa, juga pergi ke mahkamah tertinggi Perancis sebelum LVMH diizinkan untuk melanjutkan.

Laporan akhbar mengatakan anggaran meningkat menjadi 750 juta euro, jumlah eksekutif belum secara rasmi mengesahkan tetapi secara diam-diam mengakui berada di taman permainan.

“Pengubahsuaian jauh lebih rumit daripada dilakukan dengan membina semula,” kata Guiony.

‘Ini kelahiran semula’

Sebagai sebahagian daripada projek yang dirundingkan dengan Dewan Bandaraya, sebahagian besar kedai itu ditukar menjadi ruang pejabat serta 97 unit perumahan berpendapatan rendah dan pusat jagaan kanak-kanak.

Satu bangunan akan disewa kepada pakar fesyen Jepun Uniqlo dan kedai-kedai lain.

LVMH juga mengukir esplanade yang lengkap dengan air pancut di mana kereta digunakan untuk melintas, menjadikannya lebih mudah untuk mengagumi fasad hiasan dan diharapkan dapat menarik lebih banyak warga Paris dan juga pelancong.

Kedai dan hotel sahaja akan mewujudkan 2.100 pekerjaan, menghidupkan kembali daerah yang telah menyaksikan banyak projek baru-baru ini, termasuk muzium seni Bourse de Commerce yang baru oleh pesaing mewah Arnault, Francois Pinault.

Tetapi hanya sebilangan kecil daripada hampir 750 pekerja yang diberhentikan secara tiba-tiba 16 tahun yang lalu telah dipekerjakan semula – berpuluh-puluh orang telah ditemu ramah tetapi LVMH menghendaki kakitangan penjualan bercakap sekurang-kurangnya tiga bahasa.

“Ini kelahiran semula,” kata Mourad Khati, 53, pengurus sekali lagi di laman web. “Saya mula-mula ketika berusia 21 tahun, baru tiba dari Kabylia” di Algeria.

“Pada masa itu lebih banyak kelas pekerja,” katanya. “Hari ini sangat mewah.” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *