Categories: NewsPerniagaan

Grab melancarkan laporan ESG pertama, mengemukakan inisiatif untuk mengurangkan jejak karbon | PressCliff


Grab telah melancarkan laporan persekitaran, sosial dan tadbir urus (ESG) tahunan pertamanya. – Gambar oleh Grab melalui HARI INI

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Syarikat perkhidmatan e-hailing Grab melancarkan laporan lingkungan, sosial dan tadbir urus (ESG) tahunan pertamanya yang menggariskan kemajuan syarikat untuk menyokong pemberdayaan sosioekonomi dan pertumbuhan yang berterusan.

Ia juga mengumumkan inisiatif baru yang diharapkan dapat memperkuat komitmennya untuk mengurangi pelepasan karbon dan jejak alam sekitarnya.

Dalam satu kenyataan hari ini, ia mengatakan bahawa pelanggan mereka akan dapat mengurangkan jejak karbon mereka ketika bepergian dengan Grab melalui fitur offset karbon yang inovatif yang terintegrasi dalam aplikasi Grab.

Fitur ini akan dilancarkan di Indonesia, Malaysia dan Thailand bulan depan, sebelum diluncurkan ke wilayah lain.

Menurut Grab, ciri tersebut membolehkan pengguna membeli offset karbon dengan harga kurang dari US $ 0.10 (US $ 1 = RM4.14) setiap perjalanan.

Jumlah tersebut akan digunakan untuk projek penghutanan semula dan pemuliharaan yang dikendalikan oleh badan bukan kerajaan tempatan.

Grab dan Hyundai Motor Group juga akan melancarkan program perintis kenderaan elektrik (EV) untuk menjadikan pemilikan EV lebih berpatutan dan mudah diakses, sambil bersama-sama mengembangkan peta jalan untuk mempercepat penggunaan EV di Asia Tenggara, katanya.

Dalam tinjauan dengan pengguna Grab di enam negara Asia Tenggara, syarikat itu menekankan bahawa 82 peratus responden prihatin terhadap perubahan iklim dan mengambil beberapa tindakan untuk mengurangi jejak karbon mereka.

Sementara itu, 44 persen mengatakan mereka tidak tahu bagaimana mengurangi jejak karbon mereka, dan 31 persen merasa terlalu sukar untuk mengambil tindakan.

Ketua pegawai eksekutif dan pengasas bersama Anthony Tan berkata, kesihatan syarikat secara langsung berkaitan dengan kesejahteraan masyarakat dan perlindungan alam sekitar.

“Agar perniagaan kita dapat berkembang dan berjaya dalam jangka panjang, kita harus berusaha untuk membangun komuniti yang berkembang di mana rakan kongsi kita mempunyai peluang pendapatan yang berterusan sambil melindungi persekitaran kita untuk generasi yang akan datang.

“Laporan ESG pertama kami mencerminkan komitmen kami untuk membangun perniagaan dengan garis bawah sekaligus memastikan ketelusan dan pertanggungjawaban kepada pihak berkepentingan kami,” katanya.

Ketika mempercepat adopsi EV di Asia Tenggara, Grab mengatakan bahwa dalam beberapa tahun terakhir, pemerintah di seluruh wilayah telah mengumumkan kebijakan untuk meningkatkan penggunaan EV sebagai bagian dari tujuan pengurangan emisi mereka, tetapi banyak rintangan masih ada.

Tinjauan di antara rakan pemandu Grab di Singapura mendapati bahawa kos kenderaan yang tinggi, kekurangan lokasi pengecasan, dan masa menunggu yang lama untuk mengecas adalah halangan utama yang menghalang rakan pemandu Grab daripada menggunakan EV, katanya.

“Pergeseran ke EV akan memerlukan ekosistem mitra, termasuk pemerintah, pengisian infrastruktur, dan pembuat kenderaan.

“Grab secara aktif berusaha untuk mencapai semua ini untuk mengembangkan ekosistem EV bersama melalui inisiatif perintis dan perubahan langkah,” katanya. – Bernama

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

6 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

6 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

6 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

6 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

6 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

6 months ago