Gedung Putih untuk mengakui AS kemungkinan akan kehilangan sasaran vaksin Covid-19 4 Julai, lapor NBC News | PressCliff

Gedung Putih untuk mengakui AS kemungkinan akan kehilangan sasaran vaksin Covid-19 4 Julai, lapor NBC News |  Surat Bahasa Melayu


Ia mengatakan bahawa pentadbiran bersedia untuk memenuhi sasaran mereka yang berumur 27 tahun ke atas tetapi akan gagal mencapai sasaran Biden untuk orang dewasa 18 tahun ke atas. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 22 Jun – Gedung Putih bersiap sedia untuk mengakui bahawa ia tidak akan memenuhi matlamat Presiden Joe Biden untuk memberikan sekurang-kurangnya satu dos vaksinasi Covid-19 kepada 70 peratus orang dewasa AS menjelang 4 Julai, Hari Kemerdekaan AS, lapor NBC News hari ini.

Ia mengatakan bahawa pentadbiran bersedia untuk memenuhi sasaran mereka yang berumur 27 tahun ke atas tetapi akan gagal mencapai sasaran Biden untuk orang dewasa 18 tahun ke atas.

Penasihat kanan Rumah Putih Covid-19, Jeffrey Zients dijangka akan mengumumkan bahawa Amerika Syarikat telah memberi vaksin kepada 70 peratus orang dewasa berusia 30 tahun ke atas, kata NBC, memetik salinan ucapannya. Zients dan pegawai kesihatan Rumah Putih yang lain dijangka mengadakan sidang akhbar pada 12:30 pm ET (1630 GMT).

Perwakilan untuk Gedung Putih tidak segera menanggapi permintaan untuk memberi komen.

Lima belas dari 50 negeri dan Washington DC, telah memberikan sekurang-kurangnya satu tembakan kepada 70 peratus orang dewasa berusia 18 tahun ke atas.

Kadar vaksinasi AS telah meningkat kurang dari satu mata peratusan selama dua minggu terakhir dan akan meningkat dua kali ganda dalam dua minggu ke depan untuk Amerika Syarikat mencapai sasaran Biden.

Biden, Naib Presiden Kamala Harris dan pegawai atasan lain telah menerapkan gaya kempen yang mendorong lebih banyak orang Amerika untuk mendapatkan tembakan untuk melindungi kesihatan awam serta membuka kembali ekonomi dan mengembalikan negara ke jalan yang normal.

Ketidakseimbangan perkauman yang berterusan dalam kadar vaksinasi, varian virus Delta baru dan cabaran untuk meyakinkan orang dewasa muda Amerika bahawa mereka harus melindungi diri mereka dengan vaksin tetap menjadi penghalang.

Dalam ucapannya hari ini, Zients akan mengakui bahawa akan memerlukan beberapa minggu lagi untuk membawa mereka yang berumur 18-26 tahun ke kapal, kata NBC.

“Kenyataannya adalah, banyak orang muda Amerika merasa seperti Covid-19 bukanlah sesuatu yang memberi kesan kepada mereka dan kurang bersemangat untuk mendapatkan tembakan,” katanya, menurut NBC. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *