DNeX mengumumkan pelantikan dua pengarah baru | PressCliff

Sunway dinamakan antara 10 majikan paling menarik di Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


KUALA LUMPUR, 22 Jun – Dagang NeXchange Bhd (DNeX) telah melantik Dr Chen Wei-Ming dan Datuk Robert Fisher sebagai ahli lembaga pengarahnya, berkuat kuasa hari ini (22 Jun 2021).

Dalam satu kenyataan hari ini, penyedia perkhidmatan teknologi maklumat mengatakan Chen akan berperanan sebagai pengarah bukan eksekutif bukan bebas sementara Fisher akan berfungsi sebagai pengarah bukan eksekutif bebas.

Chen, 57, warga Taiwan, kini berkhidmat sebagai naib presiden dan ketua perniagaan multinasional Hon Hai Technology Group, yang juga dikenali sebagai Foxconn.

Dia telah membuat beberapa permulaan semikonduktor di pelbagai bidang dari pakej hingga reka bentuk litar bersepadu di Hon Hai. Dia mempunyai sekitar 30 paten dan 40 penerbitan.

Sementara itu, Fisher, 67, memiliki pengalaman selama 45 tahun dalam industri minyak dan gas.

Beliau adalah ketua dan pengarah urusan anak syarikat ExxonMobil di Malaysia dari tahun 2003 hingga 2006. Selama bertugas, dia mengawasi semua aspek perniagaan syarikat minyak dan gas termasuk menguruskan hubungan dengan kerajaan Malaysia, usahasama, Bursa Malaysia dan pihak berkepentingan.

Pencapaian pentingnya termasuk, bagi pihak usaha sama ExxonMobil / Petronas Carigali, mengembangkan Kontrak Perkongsian Pengeluaran Gas yang belum pernah terjadi sebelumnya, yang dilaksanakan dengan Petronas pada tahun 1998.

Inisiatif ini merangkumi bekalan gas asli yang boleh dipercayai untuk negara sehingga hari ini.

Pengarah Urusan kumpulan DNeX, Tan Sri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir berkata, Chen diharapkan dapat memberikan kepakarannya dalam usaha pemulihan SilTerra Malaysia Sdn Bhd, yang mengeluarkan wafer semikonduktor yang dibekalkan kepada syarikat pengeluar peranti multinasional tanpa kabel dan bersepadu.

Sementara itu, Fisher diharapkan dapat membawa pengalaman minyak dan gas hulu internasionalnya untuk membantu transformasi DNeX’s Ping Petroleum Ltd.

“Disokong oleh kumpulan bakat di papan dan dalam pasukan kepimpinan, saya yakin bahawa kita akan mencapai matlamat kita untuk menjadikan DNeX sebagai syarikat teknologi dan tenaga global.

“Kami berkomitmen untuk melaksanakan inisiatif strategis kami dan meletakkan dasar yang relevan untuk mencapai tujuan ini,” kata Syed Zainal. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *