Dewan Bahasa bertujuan untuk melestarikan, meluaskan penggunaan bahasa Melayu melalui rancangan strategik 2021-2025 | PressCliff


Mohd Radzi mengatakan bahawa rancangan itu juga bertujuan untuk menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa bangsa, dan pengetahuan. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Menjadikan Bahasa Melayu (bahasa Melayu) sebagai bahasa untuk perniagaan dan ekonomi adalah salah satu daripada tiga teras Pelan Strategik Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dari 2021 hingga 2025, dengan tujuan untuk melestarikan dan memperluas penggunaan bahasa Melayu dan kesusasteraannya.

Menteri Pendidikan Kanan, Datuk Dr Mohd Radzi Jidin, mengatakan bahawa rancangan itu juga bertujuan untuk menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa bangsa, dan pengetahuan.

“Tanggungjawab besar DBP adalah memartabatkan bahasa Melayu, berdasarkan Artikel 152 Perlembagaan Persekutuan, yang menetapkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, dan berdasarkan ini rancangan strategi telah dikembangkan.

“Untuk menjayakan rancangan ini, komitmen, tekad, kesatuan, ketekunan, dan kerjasama semua pihak, terutama pengurusan tertinggi dan staf DBP, diperlukan untuk mencapai sasaran yang ditetapkan,” katanya pada perayaan Ulang Tahun ke-65 DBP dan pelancaran Pelan Strategik DBP 2021-2025, melalui akaun Facebook rasmi DBP hari ini.

Dia menambahkan bahawa DBP telah mempelbagaikan pendekatannya untuk mempromosikan kandungan warisan, termasuk melalui penggunaan platform digital sesuai dengan perkembangan terkini.

“Dari segi penerbitan, tentu saja ada pasang surut. Saya yakin DBP berada di landasan yang betul untuk menghadapi cabaran dunia digital dalam menghasilkan penerbitan yang berkualiti, ”katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah DBP, Datuk Abang Sallehuddin Abang Shokeran, mengatakan bahawa pandemi Covid-19 telah membuka cara baru untuk bekerja di DBP, dengan pendigitalan kebanyakan program, dan pelaksanaan secara dalam talian.

“Ini adalah naratif baru yang dibawa oleh DBP, mengenai bagaimana mengembangkan dan membina bahasa Melayu menggunakan kaedah baru; naratif baru untuk pendigitalan melibatkan cara kerja dan operasi DBP, tanpa melupakan perniagaan penerbitan konvensional yang akan terus dilaksanakan oleh DBP.

“Digitalisasi adalah salah satu usaha untuk memperkuat sistem penyampaian di masa depan, dan ia memerlukan staf DBP untuk bergerak cepat, berfikir secara kreatif dan menguasai teknologi baru, untuk memastikan media baru yang kita gunakan akan dimanfaatkan secara efektif dan optimum,” katanya .

Bersempena dengan perayaan ulang tahun tahun ini, DBP telah mengajak masyarakat untuk memahami asas penubuhan agensi tersebut, dan fungsinya dalam konteks pembinaan dan pengembangan bahasa kebangsaan dan sasteranya, dari tahun 1956 hingga sekarang. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *