Bekas pemilik Lille Lopez mencapai kesepakatan untuk menyelamatkan Bordeaux | PressCliff

Bekas pemilik Lille Lopez mencapai kesepakatan untuk menyelamatkan Bordeaux |  Surat Bahasa Melayu


Pertahanan Perancis Bordeaux, Laurent Koscielny memberi isyarat semasa perlawanan bola sepak Ligue 1 Perancis antara FC Girondins de Bordeaux dan Montpellier di Bordeaux pada 17 Ogos 2019. – Gambar AFP

PARIS, 23 Jun – Bekas pemilik Lille, Gerard Lopez telah mencapai kesepakatan untuk menyelamatkan pasukan Perancis, Girondins de Bordeaux dari bangkrut, kata pasukan Ligue 1 pada hari Selasa.

Bordeaux ditempatkan dalam pentadbiran pada bulan April setelah pemiliknya, firma pengurusan pelaburan King Street Capital Management, memutuskan mereka tidak lagi dapat menyokong kelab itu secara kewangan.

Bekas juara Perancis itu bergelut dari segi kewangan kerana kesan pandemi Covid-19 dan penghujung awal musim 2019-20 juga mengakibatkan kehilangan pendapatan ketika musim liga dibatalkan.

Masalah mereka bertambah buruk apabila agensi hak media Sepanyol Mediapro, yang telah memenangi hak TV dengan catatan € 780 juta (RM3.8 bilion) setiap musim dalam tempoh 2020-24, kehilangan pembayaran tahun lalu.

Kelab itu pada Selasa mengatakan bekas presiden pasukan Lotus Formula Satu, Lopez, bersetuju dengan perjanjian dengan pemilik dan pemiutang AS Fortress Investment Group dan mereka kini memerlukan persetujuan dari Direktorat Pengurusan Pengurusan liga.

Kesepakatan Lopez berlaku setelah dia menjual kelab Perancis Lille kepada Callisto Sporting, anak syarikat dana pelaburan yang berpusat di Luxembourg, Merlyn Partners, Disember lalu.

Bordeaux terakhir memenangi gelaran pada musim 2008-09 dan menduduki tempat ke-12 dalam kedudukan Ligue 1 musim ini. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *