Asean-BAC mendesak pemerintah meratifikasi RCEP, CPTPP menjelang akhir tahun | PressCliff


KUALA LUMPUR, 22 Jun – Majlis Penasihat Perniagaan Asean (Asean-BAC) mendesak pemerintah untuk meratifikasi Kerjasama Ekonomi Komprehensif Wilayah (RCEP) dan Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) menjelang akhir tahun.

Pengerusi Majlis Malaysia, Tan Sri Dr Mohd Munir Abdul Majid berkata, Malaysia telah kehilangan kelebihan penggerak pertamanya kerana negara itu belum mengesahkan kedua-dua perjanjian tersebut.

Oleh itu, Asean-BAC hari ini menyampaikan memorandum maya kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) untuk menyokong ratifikasi kedua RCEP dan CPTPP.

Mohd Munir berkata, persatuan perdagangan, dewan perdagangan, badan profesional dan majlis perniagaan menyedari pentingnya proses ratifikasi yang dapat meletakkan Malaysia sebagai pintu masuk ke pasar RCEP dan CPTPP.

“Ini memberikan peluang bagi bisnis Malaysia dengan menawarkan akses pasar ke hampir sepertiga populasi dunia, memperluas saluran sumber bahan intra-rantau dengan harga yang kompetitif, mengintegrasikan rantai penawaran, mempromosikan transparansi yang lebih besar untuk berkongsi fasilitasi perdagangan, kerjasama ekonomi, standardisasi peraturan berkaitan dengan e-commerce dan memberikan kepastian dalam perlindungan hak harta intelek, ”katanya pada Webinar Asean-BAC Malaysia 2021 hari ini.

Katanya, kerajaan harus mengambil tindakan pantas untuk membolehkan perniagaan memanfaatkan kedua-dua perjanjian perdagangan bebas yang telah ditandatangani oleh Malaysia. “Kami dengan ini meminta pemerintah untuk meratifikasi RCEP dan CPTPP pada akhir 2021 untuk mendapatkan keuntungan penggerak awal dan memperkuat ekonomi.”

Pengarah eksekutif Sekretariat Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) Tan Sri Dr Rebecca Fatima Sta Maria berkata data pelaburan langsung asing menunjukkan Vietnam telah mendapat manfaat daripada menjadi salah satu pengesahan awal CPTPP.

“Satu tinjauan terbaru oleh The Economist menunjukkan bahawa responden lebih optimis terhadap Vietnam daripada negara anggota Asean yang lain,” katanya.

Sementara itu, pengerusi Persekutuan Pembuatan Malaysia Tan Sri Soh Thian Lai berkata, pengesahan kedua-dua perjanjian perdagangan itu penting bagi pemulihan ekonomi Malaysia selepas Covid-19. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *