Argentina, Chile hingga ke suku akhir Copa America | PressCliff


Lionel Messi dari Argentina beraksi menentang Paraguay di Estadio Mane Garrincha, Brasilia 21 Jun 2021. – Gambar Reuters

BRASILIA, 22 Jun – Argentina dan Chile pada Isnin menempah tempat mereka di suku akhir Copa America, berakhir di tangga teratas Kumpulan A setelah perlawanan dengan skor rendah yang menyebabkan dua lagi tempat untuk disambar.

Argentina mencatat kemenangan kedua dalam tiga perlawanan kumpulan yang dimainkan, menewaskan Paraguay 1-0, dengan Alejandro “Papu” Gomez menjaringkan satu-satunya gol dari perlawanan yang kurang bersemangat di Brasilia pada minit kesembilan.

Kemenangan itu meletakkan Lionel Messi La Albiceleste di tangga teratas Kumpulan A dengan tujuh mata – cukup untuk mendapatkan tempatnya pada fasa seterusnya kejohanan yang dimainkan di stadium kosong di Brazil yang dilanda coronavirus.

Perlawanan itu menandakan tonggak peribadi untuk Messi, yang mengikat rekod Javier Mascherano untuk permainan terbanyak untuk Argentina – 147.

Tetapi itu bukan malam kegemilangan bagi Messi atau pasukannya, yang pada babak kedua sepertinya mengundurkan diri untuk mempertahankan serangan Paraguay yang bersemangat, tetapi akhirnya tidak berbuah.

Pada perlawanan lain Isnin, Chile seri 1-1 dengan Uruguay untuk mengakhiri hari ini dengan lima mata log.

Dengan baki empat perlawanan untuk bermain di Kumpulan A, Paraguay mempunyai tiga mata, Uruguay satu, dan Bolivia sifar, yang bermaksud mereka semua masih mempunyai peluang teoretikal untuk mara ke suku akhir.

Brazil sudah layak dari Kumpulan B.

Walaupun mendapat tentangan daripada ahli politik dan warganegara, Brazil bersetuju pada jam 11 untuk menjadi tuan rumah kejohanan antarabangsa tertua di dunia setelah badan pengelola bola sepak Amerika Selatan, Conmebol mengambilnya dari tuan rumah bersama Argentina, memerangi lonjakan wabak, dan Kolombia di mana puluhan orang mati dalam anti-pemerintah tunjuk perasaan.

Peraduan ini telah ditangguhkan selama setahun kerana wabak tersebut dan banyak pemain dan jurulatih membicarakannya sebelum kejohanan bermula.

Peningkatan permainan Chile-Uruguay pada hari Isnin telah dibayangi oleh kontroversi di kem Chile setelah pendedahan bahawa pasukan telah melanggar protokol Covid-19 dengan membawa pendandan rambut tempatan ke hotel tim.

Conmebol mengatakan akan mendenda mereka yang terlibat AS $ 30,000 (RM124,410).

Namun tidak ada tanda-tanda kontroversi yang mempengaruhi permainan mereka, dengan Vargas menembusi Chile di depan pada 26 minit dari sudut yang ketat setelah mengikat bola pintar dari Ben Brereton kelahiran Inggeris.

Uruguay meraih sebilangan mata pada babak kedua ketika Suarez mengikat bola dari jarak dekat ketika bertengkar dengan bekas rakan sepasukan Barcelona, ​​Arturo Vidal di tiang jauh menyusul sudut.

Penyerang Manchester United, Edinson Cavani hampir merampas kemenangan untuk Uruguay pada minit ke-85, tetapi tandukannya yang melengkung melintas di tiang gawang.

Pukulan Vargas pada babak pertama menyaksikannya seri dengan Paolo Guerrero dari Peru dengan 14 gol dalam kedudukan gol sepanjang masa Copa America, tiga di belakang rekod 17 yang dipegang oleh pemain Brazil, Zizinho dan pemain Argentina, Norberto Mendez. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *