Arab Saudi mengatakan akan menilai Raisi Iran dengan ‘realiti di lapangan’ | PressCliff

Arab Saudi mengatakan akan menilai Raisi Iran dengan 'realiti di lapangan' |  Surat Bahasa Melayu


Ebrahim Raisi, hakim garis keras yang memperoleh kemenangan pilihan raya pada hari Sabtu, mengatakan semalam bahawa dia ingin meningkatkan hubungan dengan jiran Arab Teluk. – Majid Asgaripour / WANA (Agensi Berita Asia Barat) melalui Reuters

VIENNA, 22 Jun – Arab Saudi akan menilai pemerintahan Presiden Iran yang terpilih Ebrahim Raisi dengan “kenyataan di lapangan”, kata menteri luar negeri hari ini, sambil menambahkan bahawa Pemimpin Tertinggi Ayatollah Ali Khamenei memiliki pernyataan terakhir mengenai kebijakan luar negeri.

Raisi, hakim garis keras yang memperoleh kemenangan pilihan raya pada hari Sabtu, mengatakan semalam dia ingin memperbaiki hubungan dengan jiran Arab Teluk sambil meminta saingan serantau Arab Saudi untuk menghentikan campur tangannya di Yaman dengan segera.

Setelah enam tahun berperang, Riyadh gagal mengalahkan gerakan Houthi di Yaman yang disokong oleh Iran. Arab Saudi juga menentang perjanjian nuklear Iran yang cuba dihidupkan kembali oleh Tehran dan Washington dalam rundingan tidak langsung.

“Dari perspektif kami, dasar luar di Iran bagaimanapun dijalankan oleh pemimpin tertinggi dan oleh itu kita mendasarkan interaksi dan pendekatan kita terhadap Iran berdasarkan realiti di lapangan, dan itulah yang akan kita menilai pemerintah baru, tanpa mengira siapa yang bertanggungjawab, ”Menteri Luar Negeri Arab Saudi Putera Faisal bin Farhan Al Saud memberitahu sidang akhbar dengan rakan sejawatannya dari Austria.

Dia tidak mengatakan bagaimana dia mahu kenyataan itu berubah tetapi dia mengatakan bahawa dia “sangat prihatin” tentang pertanyaan yang tidak dijawab mengenai program nuklear Iran, rujukan yang jelas kepada pengawas nuklear PBB yang meminta penjelasan mengenai asal-usul zarah uranium yang terdapat di laman web yang tidak diisytiharkan di Iran.

Arab Saudi dan sekutu Teluk terus menekan Iran atas program nuklearnya, yang menurut Teheran sepenuhnya damai, dan peluru berpandu balistiknya. Agensi perisik AS dan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa percaya bahawa Iran mempunyai program senjata nuklear rahsia dan terkoordinasi yang dihentikan pada tahun 2003.

Dalam usaha untuk menahan ketegangan antara mereka, Arab Saudi dan Iran memulakan rundingan langsung pada bulan April. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *