Apple dilaporkan menamatkan pengeluaran iPhone 12 Mini kerana penjualan yang mengecewakan | PressCliff


Menurut siaran akhbar baru oleh firma penyelidikan pasaran TrendForce, gergasi Cupertino telah memindahkan iPhone 12 Mini ke status End-of-Life, yang bermaksud ia tidak lagi diproduksi oleh Apple. – Gambar SoyaCincau

KUALA LUMPUR 22 Jun – Apple iPhone 12 Mini tidak mempunyai masa terbaik sejak dilancarkan akhir tahun lalu. Setelah tinjauan awal dicampur, penjualan untuk peranti mereka yang lebih kecil agak mengecewakan jika dibandingkan dengan model lain dalam barisan. Dan sekarang, nampaknya Apple menarik palam pada iPhone 12 Mini lebih awal daripada yang dijangkakan.

Menurut siaran akhbar baru oleh firma penyelidikan pasaran TrendForce, gergasi Cupertino telah memindahkan iPhone 12 Mini ke status End-of-Life, yang bermaksud ia tidak lagi diproduksi oleh Apple. Ini berlaku setelah varian Mini mengalami penjualan yang mengecewakan, berbanding model lain dalam barisan iPhone 12. Seolah-olah fokus sekarang bagi Apple adalah menjual stok telefon pintar 5.4-inci yang ada sekarang, dan tidak lagi tersedia.

Kita harus mengatakan bahawa langkah ini tidak sepenuhnya tidak jelas. Kembali pada bulan Januari tahun ini – dan hanya beberapa bulan selepas pelancarannya – Apple dilaporkan telah mengurangkan pengeluaran iPhone 12 Mini sebanyak 2 juta unit. Mereka kemudian meningkatkan pengeluaran iPhone 12 Pro, dengan penjualan Mini yang buruk seimbang dengan populariti model Pro yang tidak dijangka. Ia juga dapat membantu Apple untuk menjana lebih banyak wang dari penjualan iPhone 12 Pro juga.

Menjelang Februari, penganalisis rantaian bekalan JP Morgan William Yang membuat ramalan bahawa Apple akan menamatkan pengeluaran iPhone 12 Mini pada suku kedua 2021. Memang, nampaknya ramalan Yang ternyata benar. Walaupun begitu, Apple kemungkinan akan muncul dengan iPhone 13 Mini ketika barisan iPhone baru muncul tahun ini. Walau bagaimanapun, sebilangan penganalisis industri sudah menjangkakan Apple akan menurunkan model 5,4 inci pada tahun 2022.

Sementara itu, laman web Apple Malaysia masih ada iPhone 12 Mini yang dijual dan dalam stok semasa penulisan. Sekiranya anda melihat Mini generasi ini, mungkin kali terakhir anda dapat menarik pencetus. – SoyaCincau

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *