Vaksin Covid percuma untuk semua orang dewasa India kerana Modi memuji ‘perisai’ yoga | PressCliff


Seorang wanita menerima dos Covishield, vaksin penyakit koronavirus (Covid-19) yang dihasilkan oleh Serum Institute of India, di pusat vaksinasi di Ahmedabad, India, 1 Mei 2021. – Gambar Reuters

NEW DELHI, 21 Jun – India membuka vaksinasi percuma kepada semua orang dewasa dalam usaha untuk meningkatkan upaya inokulasi pada hari Isnin, ketika Perdana Menteri Narendra Modi memulai Hari Yoga Internasional yang disenyapkan yang memuji sifat “perlindungan” praktik terhadap virus tersebut.

Dorongan vaksinasi negara telah melambat dengan ketara dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana kekurangan luka dan keraguan, bahkan ketika menghadapi lonjakan besar dalam kes pada bulan April dan Mei yang membanjiri sistem penjagaan kesihatan di banyak tempat.

Sejak itu, jumlah kes telah turun dengan mendadak dan pihak berkuasa sekali lagi melonggarkan sekatan, sehingga menimbulkan kebimbangan gelombang lain.

Pemerintah telah memperluaskan pelaksaan vaksin untuk memasukkan semua orang dewasa berusia di bawah 45 tahun pada 1 Mei, tetapi hospital negeri dan swasta harus membeli dan membeli tembakan itu sendiri untuk kumpulan usia yang lebih muda, yang menyebabkan kekeliruan dan kekurangan.

Tetapi New Delhi kemudian berubah, mengumumkan akan membeli 75 persen bekalan vaksin dan menyebarkannya ke negara-negara sehingga mereka dapat menyuntik orang secara percuma.

Sejauh ini telah melakukan 275 juta tembakan, dengan hampir 4 peratus orang yang diberi vaksin sepenuhnya.

Pemerintah berhasrat untuk menyuntikkan hampir 1.1 bilion orang dewasa India pada akhir tahun ini.

“Pemacu vaksinasi diharapkan meningkat sekarang … vaksinasi harian meningkat sejak minggu lalu dan diharapkan akan semakin kuat,” kata pakar kesihatan masyarakat Rajib Dasgupta kepada AFP.

“Namun, kedua-dua ketaksamaan dan keraguan yang ada memerlukan perhatian yang lebih dalam untuk menjadikannya berjaya.”

Pelancaran percuma diadakan ketika Modi menandakan acara Yoga Day tahunan dengan ucapan awal pagi kepada negara ketika muncul dari lonjakan, dengan mengatakan bahawa latihan itu sekali lagi membuktikan dirinya sebagai sumber “kekuatan dalaman”.

“Ketika saya berbicara dengan prajurit garis depan, mereka memberitahu saya bahawa mereka telah mengadopsi yoga sebagai perisai pelindung dalam memerangi coronavirus. Doktor telah menguatkan diri dengan yoga dan juga menggunakan yoga untuk merawat pesakit mereka, ‚ÄĚkata Modi.

Taman awam dibuka semula di Delhi pada hari Isnin tepat pada waktunya, tetapi jumlah acara untuk Hari Yoga dikurangkan di seluruh negara untuk tahun kedua berjalan kerana wabak itu.

Hari Yoga – yang diusulkan oleh Modi dan diadopsi oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun 2014 – diperhatikan kebanyakannya di India, tetapi juga di seluruh dunia pada hari terpanjang di Hemisfera Utara.

Sepanjang pandemi, pemerintah India telah menyebut yoga dan ubat-ubatan herba – penjualannya telah meningkat – untuk melindungi dan memberi bantuan kepada orang yang dijangkiti virus.

Tetapi bukti masih sedikit dan tuntutan tersebut telah mendapat tekanan daripada doktor India, yang memakai baju hitam pada bulan lalu untuk memprotes Baba Ramdev, seorang guru yang mempunyai hubungan dengan pemerintahan Modi yang mengatakan yoga dapat menyembuhkan Covid-19. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *