UPSI mendesak Kementerian Pendidikan untuk memberi keutamaan kepada lulusan pendidikan dalam latihan pengambilan guru | PressCliff


Failkan gambar guru yang mengajar di kelas. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

KUALA LUMPUR 21 Jun – Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) mencadangkan agar Kementerian Pendidikan (KPM) memberi keutamaan kepada graduan bidang pendidikan dalam latihan pengambilan khas sekali untuk para guru.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UPSI, Prof Datuk Dr Md Amin Md Taff berkata, graduan dengan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) dan dari Institut Latihan Perguruan (IPG) dari universiti awam adalah calon terlatih yang telah menjalani pelbagai latihan profesional.

“Pelantikan lulusan ISMP terlatih juga akan membantu sekolah dan KPM dalam mencapai matlamat Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2013-2025).

“Selain kemahiran mengajar, lulusan ISMP juga dilengkapi dengan pelbagai kemahiran profesional pengajaran, komunikasi, penyelesaian masalah, teknologi IR (Revolusi Industri) 4.0, pengurusan dan juga hubungan antarabangsa,” kata Md Amin yang kini bertindak sebagai naib universiti canselor.

Semalam, Menteri Pendidikan Kanan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata, KPM akan melaksanakan pengambilan khas 18,702 guru untuk menangani masalah kekurangan di seluruh negara.

Md Amin mengatakan UPSI akan segera menghantar senarai lulusan pendidikan dalam bidang yang disebut oleh KPM, dan juga menggesa semua lulusan ISMP segera mendaftar untuk mengisi kekosongan.

Dia juga mencadangkan penubuhan pangkalan data bersepadu antara universiti awam yang menawarkan pengajian pendidikan dan IPG dengan KPM untuk mengisi kekosongan pengajaran secara sistematik dan memenuhi unjuran. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *