Tidak semua yang tidak mahu diberi vaksin terhadap Covid-19 adalah anti-vaxxers, dan mengapa mendengar adalah cara terbaik untuk membuat mereka melakukannya | PressCliff


Orang ramai menerima tembakan Covid-19 mereka melalui [email protected] Program Vaccine Mobile Truck di PPR Sg. Bonus di Setapak, Kuala Lumpur 21 Jun 2021. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Mok Keng Yew, 76, mengatakan dia tidak ragu-ragu untuk mendapat vaksin … tetapi jangan memberinya Pfizer.

Ketidakpercayaannya terhadap vaksin yang dibuat oleh gergasi farmasi Amerika didorong oleh apa yang ada di dalamnya, atau sekurang-kurangnya apa yang dia rasa ada di dalamnya.

Mok, seorang pesara, diberitahu bahawa vaksin Pfizer-BioNTech mempunyai komponen sintetik. Memandangkan usianya, dia bimbang dia akan menimbulkan kesan sampingan berbahaya yang boleh membunuhnya.

“Saya hanya mempercayai vaksin yang dibuat seperti vaksin lain seperti AstraZeneca dan Sinovac tetapi bukan Pfizer yang sintetik,” jawabnya ketika ditanya tentang bagaimana perasaannya terhadap vaksin Covid-19.

“Saya tidak mempercayai vaksin sintetik yang kekal di dalam tubuh anda seumur hidup. Anda tidak tahu kesannya menyebabkan 20, 30 tahun kemudian. “

Ketika keletihan pandemi semakin meningkat dan orang-orang terdesak untuk meneruskan kehidupan normal, sebarang tanda-tanda kekhawatiran terhadap vaksin – walaupun tidak berbahaya ketika bertanya tentang kesan sampingan – kemungkinan akan ditolak.

Bagi banyak orang yang ingin mendapatkan inokulasi, Mok mungkin disebut “anti-vaxxer”, nama bagi mereka yang cenderung untuk teori konspirasi yang luar biasa dan menentang semua bentuk vaksinasi.

Namun Mok tidak sesuai dengan penerangan ini.

Sepanjang hidupnya, dia telah divaksinasi beberapa kali dan setuju bahawa mereka perlu melawan penyakit.

Oleh itu, dia mendaftar untuk AstraZeneca ketika pemerintah menawarkan peluang kepada mereka yang berusia di atas 60 tahun untuk memilih vaksin bulan lalu. Mok mendapat tembakan pertama pada 10 Jun.

Kemudian ada FL, 81, seorang pesara pegawai negeri yang mempunyai banyak komorbiditi dan tidak mempercayai pemerintah untuk memberikan vaksin.

“Saya lebih suka membayarnya di hospital swasta, saya tidak mempercayai pemerintah. Sekiranya tidak mendatangkan kesan sampingan kepada kesihatan saya, saya akan mengambilnya, tetapi hanya di klinik atau hospital swasta, saya tidak keberatan membayarnya, ”jelasnya.

Jadi, dalam kesnya, bukan vaksin yang dia tidak percaya.

Sebilangan besar daripada 60-an di atas yang enggan diberi vaksin hanya takut akan kesan sampingan kerana mereka fikir mereka mungkin benar-benar jatuh sakit atau mati akibatnya.

“Saya pernah mendengar mereka yang mengambil Sinovac tidak mempunyai kesan sampingan, jadi saya lebih suka mempunyai pilihan. Orang memberitahu saya AstraZeneca mungkin menyebabkan pembekuan darah jadi saya tidak menginginkannya. Saya hanya mempercayai vaksin dari China, ”kata seorang wanita berusia 78 tahun yang akhirnya setuju untuk mendaftar vaksinasi kerana dia berharap dia akan menerima vaksin Sinovac.

Walaupun ada usaha untuk meningkatkan vaksinasi di negara ini, hanya lebih dari 13.5 juta orang telah mendaftar untuk program imunisasi nasional, masih kurang daripada separuh daripada 33 juta penduduk negara ini.

Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF) pada awalnya bertujuan untuk kekebalan kawanan menjelang suku pertama 2021, tetapi kemudian menyatakan keyakinan bahawa ia dapat dicapai menjelang Disember 2021 memandangkan peningkatan jumlah tembakan yang ditadbirnya hingga kini, kini mencapai lebih 200,000 setiap hari.

Orang menerima vaksin mereka di pusat vaksinasi Covid-19 di Pusat Pameran dan Konvensyen Antarabangsa Mines, Seri Kembangan, 17 Jun 2021. - Gambar oleh Shafwan Zaidon
Orang menerima vaksin mereka di pusat vaksinasi Covid-19 di Pusat Pameran dan Konvensyen Antarabangsa Mines, Seri Kembangan, 17 Jun 2021. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

Tetapi ada kekhawatiran yang meningkat bahwa tingkat rendahnya pendaftaran vaksin dapat menghambat kemajuan, dan merangsang keraguan bahawa pemerintah dapat memenuhi targetnya bahkan pada bulan Februari tahun depan.

Sebilangan pemimpin kerajaan seperti Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin percaya bahawa anti-vaxxer boleh menjadi antara faktor utama yang menyebabkan kadar pendaftaran yang lemah, mendorong perbincangan mengenai mereka yang didapati menentang vaksinasi.

Hamzah telah mencadangkan agar menggunakan undang-undang hasutan terhadapnya.

Tetapi beberapa pakar percaya bahawa tindakan hukuman seperti itu boleh menjadi tidak produktif, lebih-lebih lagi apabila pihak berkuasa masih tidak dapat membezakan mereka yang menentang vaksinasi sepenuhnya dan orang seperti Mok dan yang lain yang tidak semestinya menentang vaksin tetapi ragu-ragu kerana pelbagai alasan.

Ini menjadikan pengiktirafan dan pengiktirafan perbezaan antara kedua-dua kumpulan itu sangat penting jika pemerintah ingin mempunyai peluang untuk membujuk mereka untuk mendapatkan gambar mereka, menurut Zeti Azreen Ahmad, penolong profesor di jabatan komunikasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Memahami bahawa mereka tidak homogen akan menjadi langkah pertama, dia menyarankan, kerana “kami memahami ada cara yang berbeda untuk berkomunikasi dengan kumpulan orang yang berbeda, yang jauh lebih efektif daripada bersikap meremehkan atau menggunakan stereotaip.”

“Matlamat komunikasi bukan hanya untuk mendidik ‘ragu-ragu’ atau menghilangkan kesalahpahaman tetapi juga untuk memperkuat ketahanan di antara mereka yang memiliki pandangan positif mengenai vaksinasi terhadap pesan yang berlawanan,” katanya. PressCliff.

“Mereka yang berpandangan positif harus diberi maklumat terkini mengenai manfaat vaksinasi; bagaimana ia dapat melindungi mereka dan orang lain. Selain itu, orang yang tidak dapat membuat keputusan juga harus yakin, ”tambahnya.

“Oleh itu, maklumat perlu diulang menggunakan pelbagai platform media untuk menjangkau kumpulan yang pelbagai ini. Saya rasa sangat penting untuk mendengar dan memahami mengapa keraguan itu muncul sejak awal. “

Tetapi laporan dari orang-orang yang telah berusaha untuk berinteraksi dengan mereka yang berada di ujung spektrum keraguan vaksin yang paling hujung menunjukkan bahawa menggunakan maklumat berdasarkan sains telah menghasilkan sedikit atau tidak ada kesan.

Di Malaysia, kumpulan anti-vaksin yang melampau telah berkembang pesat berkat media sosial, platform yang memberikan mereka jangkauan yang belum pernah terjadi sebelumnya kepada khalayak yang lebih luas.

Kementerian Kesihatan telah menyarankan golongan ini bertanggung jawab atas peningkatan 340 peratus kes campak di kalangan kanak-kanak pada tahun 2016, kemungkinan disebabkan oleh ibu bapa yang risau enggan memberi vaksin kepada anak-anak mereka.

Satu teori yang telah digunakan oleh pakar kesihatan awam untuk menjelaskan bahawa ini adalah jumlah individu anti-vaksin yang tinggi yang berasal dari kelas profesional yang bergaji tinggi, yang sudah berpengaruh pada hak mereka sendiri.

Mereka termasuk jurutera, peguam dan juga doktor perubatan.

Chen, seorang jurutera pesara berusia 63 tahun yang berpendidikan di United Kingdom, sangat ramah. Bukan idea stereotaip anda tentang anti-vaxxer.

Dia percaya bahawa vaksin pada mulanya tidak berbahaya dan bertujuan untuk mencegah penyakit, tetapi kemudian menjadi bagian dari rancangan jahat oleh Big Pharma untuk memaksimumkan keuntungan, dan cara untuk kekuatan politik gelap yang kuat untuk menguasai dunia.

Namun, di tengah-tengah ketidakpercayaannya adalah kebimbangan mengenai kesan sampingan.

Kritikan yang semakin meningkat terhadap penanganan pandemi oleh pemerintah juga telah mendorong kecurigaannya terhadap institusi awam yang menurutnya terlibat dalam usaha menyembunyikan fakta mengenai Covid-19.

“Pakar Malaysia pandai melaporkan angka jangkitan, kematian, aplikasi penelusuran kontak, ujian PCR dan SOP yang selalu berubah,” jelasnya.

“Namun, kita sebagai rakyat Malaysia yang sebenarnya mengetahui sikap santai, malas dan tahu bahawa mereka tidak akan dapat mengumpulkan dan mengemas kini data setiap hari mengenai jangkitan, kematian.”

Chen mengatakan dia kini bergantung pada laman web kanan yang terkenal seperti Brighteon untuk mendapatkan maklumat mengenai vaksin, dan orang-orang seperti Dr Judy Mikovits, Dr Lee Merritt, dan Dr Christiane Northrup, doktor perubatan telah dituduh mempromosikan ilmu pseudosains.

Berkomunikasi dengan orang seperti Chen boleh menjadi sukar tetapi pakar mengatakan masih penting untuk mengetahui dan cuba memahami dari mana mereka berasal.

Sebagai contoh, teori Chen mengenai Big Pharma mungkin tidak sepenuhnya tepat tetapi tidak sepenuhnya salah sama ada memandangkan tuduhan lama dan tidak dapat diselesaikan yang telah diajukan terhadap syarikat farmasi pada masa lalu.

Dr Chua Sook Ning, seorang psikologi dengan Relate Malaysia, mencadangkan mencari “jalan tengah”. Ini mungkin memerlukan persetujuan bahawa kita tidak tahu segalanya dan tidak mengapa kita merasa cemas.

“Semakin kita menjauhkan percakapan dari titik perselisihan ke titik persetujuan dan mencari jalan untuk mempunyai tujuan bersama dan berusaha ke arahnya, itu akan menjadi perbualan yang lebih baik,” katanya.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *