Tabloid pro-demokrasi HK Apple Daily mungkin ditutup minggu ini, kata memo | PressCliff


Seorang penasihat kepada pemilik penjara dan pengkritik tegas Beijing, Jimmy Lai memberitahu Reuters hari ini bahawa akhbar itu akan terpaksa ditutup ‘dalam beberapa hari’. – Gambar Reuters

HONG KONG, 21 Jun – Akhbar Hong Kong pro-demokrasi Apple Daily nampaknya akan ditutup untuk kebaikan hari ini berikutan serbuan polis dan penangkapan eksekutif – tindakan yang dikatakan oleh kumpulan hak asasi akan merosakkan reputasi kota itu sebagai masyarakat bebas dan terbuka ketika Beijing mengetatkan cengkamannya.

Seorang penasihat kepada pemilik penjara dan pengkritik tegas Beijing, Jimmy Lai, memberitahu Reuters hari ini bahawa akhbar itu akan terpaksa ditutup “dalam beberapa hari”.

Dalam memo dalaman kepada kakitangan yang dilihat oleh Reuters, the Apple Daily berkata: “Lembaga akan memutuskan pada hari Jumaat sama ada (syarikat) akan terus beroperasi.”

“Sekiranya dewan memutuskan untuk tidak terus beroperasi pada hari Jumaat, secara dalam talian akan berhenti memuat naik pada 23:59 malam pada hari tersebut, akhbar akan berhenti beroperasi setelah menerbitkan edisi 26 Jun.”

Apple Daily dan pengurusan Digital Seterusnya tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Dimiliki oleh Lau Next Digital, Apple Daily adalah tabloid popular yang diasaskan 26 tahun yang lalu yang menggabungkan wacana pro-demokrasi dengan gosip selebriti dan penyelidikan mereka yang berkuasa. Ia merupakan pengkritik kuat pemerintah Hong Kong dan Beijing.

Polis menyerbu surat khabar itu minggu lalu dalam siasatan keselamatan nasional di mana eksekutif kanan Apple Daily ditangkap kerana didakwa “bersekongkol dengan negara asing” dan aset tiga syarikat yang dikaitkan dengan akhbar itu dibekukan.

Lewat hari ini, media Hong Kong melaporkan bahawa Apple Daily dan edisi dalam taliannya akan berhenti beroperasi pada hari Rabu kerana sebahagian besar pekerjanya telah mengundurkan diri.

Kebangkitan Apple yang semakin meningkat berikutan pengenaan undang-undang keselamatan negara ke atas bekas jajahan Britain tahun lalu sebagai tindak balas terhadap protes massa pro-demokrasi pada tahun 2019, dan kebimbangan di Barat bahawa Beijing menghambat kebebasan dan mengambil kawalan yang lebih besar terhadap bandar semi-autonomi , pintu masuk perdagangan dan pusat kewangan.

Polis telah mengatakan puluhan Apple Daily artikel disyaki melanggar undang-undang keselamatan baru – kes pertama di mana pihak berkuasa menyebut artikel media berpotensi melanggar undang-undang yang diperdebatkan.

Ketua Pengarang Ryan Law dan Ketua Pegawai Eksekutif Cheung Kim-hung didakwa bersekongkol dengan negara asing dan menolak jaminan pada hari Sabtu. Tiga eksekutif kanan lain juga ditangkap pada hari Khamis dan dibebaskan sementara menunggu siasatan lanjut.

Tiga syarikat yang berkaitan dengan Apple Daily diadili kerana bersekongkol dengan negara asing dan pihak berkuasa telah membekukan HK $ 18 juta (RM9.6 juta) aset mereka.

Syarikat itu mengatakan dalam memo itu dewan telah mengirim surat kepada Biro Keselamatan Hong Kong untuk meminta agar beberapa aset dibekukan agar ia tidak melanggar undang-undang buruh dengan gagal membayar kakitangan. Syarikat itu meminta Biro Keselamatan membalas pada hari Jumaat.

‘Jenayah serius’

Biro Keselamatan mengatakan pada hari Isnin, pihaknya tidak akan mengomentari perincian kes kerana proses undang-undang yang sedang berjalan dan setiap permohonan yang berkaitan dengan harta tanah yang dibekukan akan ditangani menurut undang-undang.

“Mengancam keselamatan negara adalah jenayah yang sangat serius,” katanya dalam satu kenyataan kepada Reuters.

Akhbar itu mengatakan dalam artikel hari minggu bahawa ia sedang mempertimbangkan untuk mencabar keputusan untuk membekukan aset di mahkamah, jika Biro Keselamatan menolak permintaan itu.

Pejabat ketua eksekutif bandar itu tidak menjawab permintaan untuk komen hari ini. Ketua perwakilan Beijing di bandar itu, Pejabat Perhubungan, juga tidak menanggapi permintaan untuk memberi komen.

Tangkapan dan skala Apple Daily serbuan telah dikritik oleh negara-negara Barat, kumpulan hak global, persatuan akhbar dan ketua jurucakap hak asasi manusia PBB.

Setiausaha Keselamatan John Lee mengatakan pada hari Khamis lalu bahawa operasi polis terhadap Apple Daily ditujukan kepada mereka yang menggunakan pelaporan sebagai alat untuk membahayakan keselamatan negara dan tidak menyasarkan industri media secara keseluruhan.

Pejabat Pesuruhjaya Asing China pada hari Khamis mengatakan bahawa undang-undang keselamatan nasional melindungi kebebasan pers dan memperingatkan pasukan luar untuk “menjauhkan tangan mereka dari Hong Kong”. Kebebasan pers tidak boleh digunakan sebagai “perisai” bagi mereka yang melakukan jenayah, katanya.

Next Digital mendapat tekanan yang semakin meningkat sejak Lai ditangkap tahun lalu berdasarkan undang-undang. Lai, yang asetnya juga dibekukan di bawah undang-undang keselamatan, dipenjara kerana mengambil bahagian dalam perhimpunan yang tidak dibenarkan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *