Switzerland mara ke 16 terakhir Euro 2020 tanpa menendang bola | PressCliff


Pemain Switzerland, Xherdan Shaqiri meraikan menjaringkan gol ketiga mereka menentang Turki dengan rakan sepasukan di Stadium Olimpik Baku, Baku 20 Jun 2021. – Gambar Reuters

ROME, 22 Jun – Switzerland mara ke peringkat 16 terakhir Kejuaraan Eropah pada hari Isnin tanpa menendang bola, kerana hasil dari perlawanan dalam kumpulan lain berjaya untuk mereka.

Mereka seterusnya akan bertanding sama ada pemenang Kumpulan B Belgium, atau pemenang Kumpulan E atau F, yang akan ditentukan pada hari Rabu.

Bagaimanapun, skuad Switzerland terlepas drama yang dilancarkan, kerana pesawat mereka mengalami kesalahan teknikal dan menunda perjalanan mereka kembali ke pangkalan mereka di Itali sekitar tiga jam.

Kemajuan Switzerland datang sehari selepas mereka mengalahkan Turki 3-1 di Baku dalam pertandingan terakhir Kumpulan A tetapi menduduki tempat ketiga di belakang Itali, yang memenangi ketiga-tiga permainan mereka, dan Wales dengan empat mata, yang mengalahkan Swiss – juga dengan empat mata – pada perbezaan gol.

Untuk mendapatkan tempat pusingan kalah mati, pemain Switzerland itu perlu menjadi salah satu daripada empat penyudah tempat ketiga terbaik pada akhir fasa kumpulan Euro 2020, tetapi nasib mereka tidak jelas setelah kemenangan mereka pada hari Ahad.

Kesimpulan Isnin untuk Kumpulan B dan C, bagaimanapun, menyaksikan pasukan berada di tangga ketiga di kedua-dua kumpulan menyelesaikan program mereka dengan hanya tiga mata – dengan itu menjamin bahawa Switzerland kekal dalam kejohanan.

Dalam Kumpulan B, Finland menduduki tempat ketiga dengan tiga mata sementara di Kumpulan C Ukraine melakukan perkara yang sama. Kedua-dua pasukan tewas dalam permainan masing-masing pada hari Isnin, dan sekarang mereka harus menunggu untuk melihat apakah mereka akan terus berada di Euro 2020.

Swiss telah merancang untuk mengawasi pertandingan pada hari Isnin tetapi kesalahan teknikal menunda pemergian mereka dari Baku, kata persekutuan bola sepak Switzerland pada hari Isnin. Mereka hanya sampai di pangkalan Rom mereka setelah tamat permainan.

Keputusan hari Isnin juga bermaksud bahawa England, Perancis, Sweden dan Republik Czech dijamin akan melangkah ke peringkat kalah mati tanpa mengira keputusan dalam perlawanan terakhir kumpulan mereka pada hari Selasa dan Rabu. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *