Sweden menghadapi ketidaktentuan politik ketika PM Lofven digulingkan oleh parlimen | PressCliff


Perdana Menteri Sweden Stefan Lofven bereaksi semasa sidang akhbar selepas undi tidak percaya di parlimen Sweden, di Stockholm, Sweden 21 Jun 2021. – Gambar Reuters

STOCKHOLM, 21 Jun – Perdana Menteri kiri-tengah Sweden, Stefan Lofven, digulingkan dalam undi tidak percaya di parlimen pada hari Isnin, yang menyebabkan negara ini berada dalam ketidakpastian politik yang mendalam ketika menangani pandemi Covid-19.

Lofven, yang dikalahkan setelah hampir tujuh tahun berkuasa atas rancangan untuk meredakan kawalan sewa untuk pangsapuri yang baru dibina, kini mempunyai seminggu untuk mengundurkan diri dan menyerahkan tugas kepada pembicara untuk mencari kerajaan baru, atau mengadakan pemilihan cepat.

Dengan kebuntuan parlimen dan tinjauan pendapat yang menunjukkan blok tengah-kanan dan kiri-tengah seimbang, krisis politik mungkin tidak dapat diselesaikan dengan cepat, walaupun para ahli ekonomi mengatakan ini tidak mungkin memberi kesan besar kepada ekonomi.

“Pemerintah sekarang mempunyai satu minggu untuk memutuskan dan kami akan mengadakan perbincangan dengan pihak-pihak kerjasama kami,” kata Lovfen pada sidang media selepas pemilihan tersebut.

“Itulah yang terbaik untuk negara yang penting. Kami akan bekerja secepat mungkin. “

Parti Demokrat Sweden nasionalis itu memilih sebagai pilihan setelah Parti Kiri komunis sebelumnya menarik sokongan untuk dipimpin oleh Demokrat Sosial Lofven atas pembaharuan kawalan sewa, isu penting bagi banyak pengundi.

Usul tidak percaya, yang memerlukan 175 suara di parlimen 349 kerusi untuk disahkan, disokong oleh 181 anggota parlimen.

Lofven, 63, adalah perdana menteri Sweden pertama yang digulingkan oleh gerakan tidak percaya yang dikemukakan oleh pembangkang di negara anggota Kesatuan Eropah yang berjumlah sekitar 10 juta orang.

Tidak jelas kepada siapa pembicara itu mungkin beralih untuk membentuk pemerintahan baru jika Lofven berhenti kerana pembentukan parlimen, tetapi tinjauan pendapat menunjukkan pemilihan cepat mungkin juga tidak membawa kejelasan.

Lofven memperoleh penggal kedua pada 2018 hanya setelah berbulan-bulan rundingan berikutan pilihan raya di mana Demokrat Swedia anti-imigrasi memperoleh keuntungan besar, menyusun semula peta politik.

Sejak itu dia memimpin pemerintahan minoriti rapuh Sosial Demokrat dan Hijau, yang disokong oleh bekas pesaing politik Parti Pusat dan Liberal tetapi memerlukan persetujuan diam-diam dari Kiri.

Ketidakpastian

Parti Kiri menyalahkan Lofven atas krisis tersebut.

“Bukan Parti Kiri yang menyerah pada pemerintahan Demokrat Sosial, tetapi pemerintah Demokrat Sosial yang telah menyerah pada Parti Kiri dan rakyat Sweden,” kata pemimpin Parti Kiri Nooshi Dadgostar.

Dadgostar mengatakan bahawa walaupun partainya telah memilih menentang Lofven, itu tidak akan pernah membantu “pemerintah nasionalis sayap kanan” mengambil alih kuasa.

Pemimpin Demokrat Sweden Jimmie Akesson, yang partinya telah berpindah dari pinggiran kanan ke lemah dan secara historis lemah dan “seharusnya tidak pernah berkuasa.”

Nicholas Aylott, seorang saintis politik di Universiti Sodertorn, menggambarkan kekalahan seorang perdana menteri dalam undi tidak percaya sebagai peristiwa “sangat penting” dalam sejarah politik Sweden.

“Saya rasa pilihan raya tambahan adalah kemungkinan yang nyata,” katanya.

Selera popular untuk tinjauan cepat mungkin terhad sementara Sweden menentang Kovid-19, terutama kerana pilihan raya akan diadakan tahun depan.

Kerajaan baru – atau pentadbiran sementara – akan duduk hanya sehingga selepas pilihan raya itu.

Ahli ekonomi mengatakan bahawa mereka tidak mengharapkan ketidakpastian politik untuk membebani ekonomi kerana peraturan fiskal yang ketat di mana Sweden beroperasi.

Sweden telah menjadi pemain luar dalam memerangi Covid-19, memilih untuk menentang penguncian penuh dan bergantung pada tindakan sukarela. Ia terkena gelombang ketiga virus yang teruk tetapi kes baru dan jumlah orang yang dimasukkan ke rawatan intensif menurun dengan cepat. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *