Suu Kyi Myanmar mengucapkan terima kasih kepada penyokong atas protes bunga | PressCliff


Aung Suu Kyi memberitahu para peguamnya ‘untuk menyampaikan terima kasih dan menyampaikan hasratnya kepada orang-orang’, kata peguamnya Khin Maung Zaw kepada wartawan. – Gambar Reuters

YANGON, 21 Jun – Pemimpin Myanmar yang digulingkan Aung San Suu Kyi hari ini mengucapkan terima kasih kepada penyokongnya kerana menentang junta untuk meraikannya 76ika ulang tahun dengan protes bunga, ketika perbicaraannya atas tuduhan jenayah dilanjutkan.

Pemberontakan besar-besaran di Myanmar terhadap serangan militer pada Februari telah diseret dengan tindakan keras yang telah membunuh lebih daripada 870 orang awam, menurut sebuah kumpulan pemantau tempatan.

Para penunjuk perasaan di seluruh negara pada hari Sabtu mengenakan bunga di rambut mereka – lama kelihatan seperti Suu Kyi – untuk menandakan ulang tahun ikon demokrasi, yang berusia 76 tahun di bawah tahanan rumah junta.

Banyak yang meniru gaya rambut bunga dan memuat naik gambar ke media sosial, dari bekas ratu cantik hingga tentera pemberontak.

Suu Kyi memberitahu para peguamnya “untuk menyampaikan terima kasih dan menyampaikan hasratnya kepada orang-orang”, kata peguamnya Khin Maung Zaw kepada wartawan setelah sidang mahkamah hari ini.

Dia menambah bahawa dia “dalam keadaan sihat”.

Perbicaraan mendengar kesaksian bahawa Suu Kyi melanggar sekatan coronavirus semasa pilihan raya tahun lalu yang dimenangkan oleh Parti Liga Nasional untuk Demokrasi (NLD) dalam tanah runtuh, dan walkie talkie yang diimport secara haram.

Wartawan dilarang melakukan prosiding di mahkamah khas di ibu kota Naypyidaw dan seorang wartawan AFP mengatakan terdapat kehadiran polis yang berat di luar.

Pertemuan singkat dengan pasukan perundangannya menjadi satu-satunya saluran bagi dunia luar bagi Suu Kyi – yang tetap popular di Myanmar – sejak dia ditahan pada bulan Februari.

Bulan lalu dia menggunakan penampilan pertama di mahkamah untuk menyuarakan penolakan terhadap junta, yang menegaskan bahawa pesta NLDnya akan “wujud selagi ada orang kerana ia ditubuhkan untuk orang”.

Pemimpin Junta, Min Aung Hlaing telah membenarkan kekuasaannya dengan menyebut tuduhan penipuan pilihan raya dalam pemilihan November dan telah mengancam untuk membubarkan NLD.

Peguam Suu Kyi mengatakan mereka menjangka perbicaraan akan berakhir pada 26 Julai.

Tuduhan lain terhadapnya termasuk tuntutan bahawa dia menerima pembayaran emas secara haram dan melanggar undang-undang kerahsiaan era kolonial. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *