Sehingga 10,000 peminat dibenarkan dalam acara Olimpik Tokyo, kata penganjur | PressCliff


Gelang Olimpik dipasang semula di tepi laut di Tokyo 1 Disember 2020. – Gambar AFP

TOKYO, 21 Jun – Sehingga 10,000 peminat dibenarkan di acara Olimpik Tokyo, kata penganjur hari ini, pertandingan amaran boleh bergerak di belakang pintu tertutup jika jangkitan meningkat.

Keputusan itu, hanya beberapa minggu sebelum upacara pembukaan, mengakhiri spekulasi berbulan-bulan tentang apakah penonton domestik dapat menghadiri Sukan yang ditangguhkan wabak. Peminat luar negara diharamkan pada bulan Mac.

Loteri akan menentukan pemegang tiket yang ada dapat menghadiri Permainan yang tidak seperti yang lain, dengan sorakan dilarang, topeng wajib, dan peminat diberitahu untuk pulang ke rumah selepas pertandingan.

“Mengingat larangan pemerintah terhadap acara umum, had penonton untuk Sukan Olimpik akan ditetapkan pada 50 persen dari kapasitas tempat, hingga maksimum 10.000 orang di semua tempat,” kata penganjur dalam satu kenyataan.

Keputusan penonton di Paralimpik akan ditangguhkan sehingga 16 Julai, seminggu sebelum Olimpik dibuka.

Dan pegawai membiarkan kemungkinan pembalikan jika virus itu pulih. Tokyo berada dalam keadaan darurat koronavirus sehingga semalam.

“Sekiranya ada perubahan dramatik yang besar dalam situasi jangkitan, kita mungkin perlu melihat kembali masalah ini di antara kita dan kita mungkin perlu mempertimbangkan pilihan untuk tidak memiliki penonton di tempat tersebut,” kata Gabenor Tokyo Yuriko Koike.

Pakar perubatan kanan, termasuk penasihat utama pemerintah, mengatakan bahawa mengadakan Sukan di belakang pintu tertutup akan sangat “ideal” dari perspektif kesihatan.

Mereka bimbang ramai peminat dapat meningkatkan lonjakan jangkitan di negara yang masih berlumba untuk memvaksinasi penduduknya. Penganjur mengatakan tidak mungkin ujian virus negatif diperlukan.

Ketua Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa Thomas Bach, berbicara sebelum pengumuman itu, mengatakan dia “sangat yakin bahawa ia akan menjadi keputusan untuk melindungi rakyat Jepun dan semua peserta dengan sebaik-baiknya”.

Akan ada beberapa ruang goyangan di topi, dengan penganjur yang membenarkan penaja dan yang lain dijuluki “pihak berkepentingan” untuk menghadiri melebihi 10.000 had.

Mereka mengatakan bahawa penonton tersebut akan melakukan perjalanan secara berasingan dari orang ramai dan tidak mempunyai risiko virus, tetapi enggan menyatakan berapa banyak orang yang akan berada di bawah kumpulan itu.

Anak-anak sekolah yang dijemput sebagai sebahagian daripada program khas juga tidak akan menghiraukan topi.

“Orang masih bercakap tentang apa yang mereka lihat di Olimpik Tokyo pertama. Begitulah berkesannya peristiwa ini. Kami ingin menawarkan pengalaman yang sama kepada anak-anak, ‚ÄĚkata CEO Tokyo 2020, Toshiro Muto.

Pendapatan dikurangkan

Keputusan itu bermaksud Tokyo 2020 perlu mengambil kembali 910,000 daripada 3.64 juta tiket yang kini dipegang oleh peminat domestik. Penganjur mengatakan bahawa mengehadkan penonton akan mengurangkan pendapatan tiket yang diunjurkan sekitar 50 peratus.

Dan jumlah peminat yang terhad juga dapat dijauhkan jika virus tersebut meningkat.

Jepun telah menyaksikan wabak virus yang relatif kecil, dengan hampir 14.500 kematian, walaupun mengelakkan penutupan keras yang berlaku di tempat lain.

Tetapi peluncuran vaksin lebih lambat daripada di banyak negara maju, hanya meningkat dalam beberapa hari terakhir. Kira-kira 6.5 peratus penduduk kini diberi vaksinasi sepenuhnya.

Pengundian di Jepun secara berkala menunjukkan bahawa kebanyakan orang Jepun lebih suka melihat Sukan ditunda lebih lama atau dibatalkan sama sekali.

Tetapi tinjauan baru-baru ini menunjukkan pelunakan pembangkang, dengan lebih memilih untuk mengadakan Sukan daripada membatalkannya – jika penangguhan tidak ditawarkan sebagai pilihan.

Tinjauan yang diterbitkan pada hari Isnin mendapati sekitar sepertiga responden mahu Sukan itu berlangsung, meningkat dari 14 peratus bulan lalu, walaupun majoriti masih lebih suka penundaan atau pembatalan.

Penganjur mengatakan bahawa peraturan yang ketat akan menjaga keselamatan atlet dan orang ramai, dan Bach hari ini mengatakan bahawa “lebih” 80 peratus orang yang tinggal di Village Olympic akan diberi vaksin.

Atlet akan dilarang berkomunikasi dengan orang ramai dan berisiko dikeluarkan dari temasya jika mereka melanggar peraturan termasuk memakai topeng dan ujian virus setiap hari.

Dalam rasa kerumitan yang dihadapi, seorang jurulatih dari pasukan Olimpik Uganda didapati positif ketika tiba di Jepun pada hari Sabtu.

Pasukan itu dilaporkan semua divaksin dan harus menjalani ujian negatif sebelum melakukan perjalanan ke Jepun. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *