Sarawak harus menghasilkan guru sendiri untuk mengatasi kekurangan, kata senator | PressCliff


Setiausaha sementara bab Bersatu Sarawak, Jaziri Alkaf Suffian (tengah) dilihat dalam gambar fail ini. – Gambar oleh Sulok Tawie

KUCHING, 21 Jun – Ketua Parti Pribumi Bersatu Malaysia Senator Jaziri Alkaf Abdillah Suffian menggesa Sarawak untuk menghasilkan gurunya sendiri untuk membantu mengatasi kekurangan guru di negeri ini.

Katanya, satu mekanisme harus dibuat untuk mengukur keadaan kerana tidak semua guru dari negeri lain ingin dihantar untuk berkhidmat di Sarawak.

“Selain itu, Kementerian Pendidikan, Sains dan Teknologi Penyelidikan Sarawak (MESTR) juga perlu mengambil inisiatif dengan memberikan input kepada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) kerana mereka ‘di lapangan’ dan tahu apa yang diperlukan dalam kawasan, ”katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Katanya, MESTR harus membantu mengembangkan tenaga pengajar di Sarawak walaupun tugas menempatkan guru berada di bawah KPM dan kerajaan pusat.

“Tetapi itu tidak seharusnya menjadi alasan bagi MESTR untuk tidak mengambil inisiatif sendiri di peringkat negeri. Pelbagai langkah dapat diambil untuk membantu mengatasi kekurangan guru di Sarawak, ”katanya.

Jaziri Alkaf berkata pada masa ini MESTR mempunyai tiga fokus utama, iaitu isu sekolah yang lemah, penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar dan inisiatif untuk memperkukuhkan pendidikan sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM).

“MESTR juga harus melihat keperluan guru kerana mereka sama pentingnya dengan mereka yang akan membentuk generasi akan datang,” katanya.

Semalam, Menteri Pendidikan Kanan Dr Radzi Jidin mengumumkan bahawa masalah kekurangan guru yang berlanjutan akan berakhir apabila KPM membuat pengambilan ‘one-off’ khas daripada 18,702 guru di gred DG41.

Empat negeri yang menghadapi kekurangan guru adalah Sarawak, Sabah, Johor dan Selangor.

Mengulas mengenai cadangan pengambilan pekerja tersebut, Jaziri Alkaf meminta agar keutamaan diberikan kepada graduan dalam bidang pendidikan dari institusi pengajian tinggi awam dan swasta yang belum diberi sebarang pengeposan. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *