Rubberex mencadangkan penempatan swasta bernilai RM78 juta untuk mengumpulkan dana untuk kilang | PressCliff


KUALA LUMPUR, 21 Jun – Rubberex Corporation (M) Bhd telah mencadangkan untuk melakukan penempatan sahamnya secara peribadi untuk mengumpulkan sekitar RM78 juta untuk kilang pengeluaran sarung tangan pakai nitril barunya di Perak.

Pengilang sarung tangan getah itu mengatakan bahawa penempatan swasta yang dicadangkan akan memerlukan penerbitan sehingga 83.23 juta saham baru, yang mewakili sekitar 10 peratus saham terbitannya yang ada, pada harga terbitan yang akan ditentukan kemudian.

“Untuk tujuan ilustrasi, dengan asumsi saham penempatan dikeluarkan pada harga terbitan indikatif 94.5 sen per saham penempatan, cadangan penempatan swasta itu akan meningkatkan hasil kasar sekitar RM78.65 juta,” katanya dalam pengajuan kepada Bursa Malaysia hari ini.

Dari jumlah hasil tersebut, Rubberex mengatakan hingga RM69 juta akan digunakan untuk membiayai sebagian pemerolehan, pemasangan dan pentauliahan 28 jalur produksi.

Kira-kira RM9 juta hasil akan digunakan untuk keperluan modal kerja operasi hariannya, dan selebihnya RM520,000 akan digunakan untuk anggaran perbelanjaan, seperti yuran yang perlu dibayar kepada pihak berkuasa yang berkenaan, serta nasihat dan bayaran penempatan, katanya.

Pada 22 Jan 2021, Rubberex menyelesaikan pengambilalihan dua bidang tanah pegangan pajak seluas kira-kira 4.82 hektar di Lahat, Perak untuk pembinaan loji pengeluaran sarung tangan pakai nitril ketiganya, yang dapat menempatkan hingga 28 “double-formers” barisan pengeluaran.

Walaupun pembinaan kilang baru belum dimulakan, syarikat itu mengatakan bahawa ia bertujuan untuk melancarkan semua barisan pengeluaran secara berperingkat selama 24 bulan ke depan, dengan 14 barisan pembentuk dua yang pertama dijangka akan beroperasi pada separuh pertama tahun 2022 ( 1H22) dan selebihnya 14 oleh 2H22.

Loji baru ini diharapkan dapat meningkatkan kapasiti pengeluaran sarung tangan kumpulan dengan tambahan 7.5 bilion hingga 10.0 bilion keping setiap tahun, dari kapasiti semasa 2.5 bilion keping setahun.

“Dewan optimis bahawa pertumbuhan perniagaan keseluruhan kumpulan akan tetap kukuh kerana prospek positif untuk industri sarung tangan,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *