Pendaftaran di masjid, pasar dan lawatan rumah untuk meningkatkan dorongan vaksinasi Covid-19 | PressCliff


Penerima vaksin Covid 19 mengambil tusukan di pusat vaksinasi Covid-19 di Bukit Jalil 21 Jun 2021. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR 21 Jun – “Saya tidak takut mendapat suntikan vaksin, kita semua perlu diberi vaksin untuk melindungi diri kita dan mencegah orang lain daripada dijangkiti,” kata guru yang telah bersara Md Yusof Abdullah, 62, setelah menghadiri Parlimen Ketereh Covid- 19 Program Jelajah Vaksinasi ‘Mari Pakat Cocok’, baru-baru ini.

Md Yusof adalah antara ribuan orang yang mula menerima vaksin Covid-19, setelah mendapat maklumat yang tepat mengenai imunisasi dan vaksin, walaupun seperti yang lain sebelum ini, dia dipengaruhi oleh pelbagai berita palsu yang disebarkan oleh pihak tertentu.

Selain mendorong orang ramai untuk mendaftar melalui aplikasi MySejahtera, beberapa pendekatan lain telah diambil oleh pemerintah, pemimpin masyarakat dan badan bukan kerajaan untuk membuat masyarakat mengetahui tentang Program Imunisasi Covid-19 Nasional, termasuk menggunakan dialek yang berlainan menurut kawasan tempatan, melalui khutbah Jumaat dan juga pembesar suara dan media sosial seperti WhatsApp.

Di kecamatan Dong di Raub, Pahang misalnya, sebelum perintah kawalan pergerakan dilaksanakan, ketua kampung dan pemimpin telah berjalan dari rumah ke rumah untuk bertemu dengan seberapa banyak penduduk untuk bertanya sama ada mereka telah mendaftar sebagai penerima vaksin dan jika mereka belum, membantu mereka dengan pendaftaran.

Usaha untuk terus mendorong pemvaksinan terutama di kawasan luar bandar juga dilihat dilakukan oleh wakil rakyat, antaranya Pejabat Parlimen Hulu Terengganu yang mengambil inisiatif untuk menawarkan wang tunai RM10,000 kepada mana-mana kawasan DUN yang berjaya mencatat peratusan tertinggi dalam pendaftaran vaksinasi.

Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Datuk Rosol Wahid berkata, dia juga mengunjungi pusat-pusat vaksinasi dan mengambil bahagian secara aktif untuk memberi kesedaran mengenai pentingnya vaksinasi di kawasan parlimen yang kini telah mencatat lebih dari 31,000 pendaftaran.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kuala Krai, Abdul Latiff Abdul Rahman berkata, jentera pusat khidmatnya digerakkan untuk membantu proses pendaftaran vaksin sejak April lalu dan dia bersama-sama dengan ketua kampung telah melakukan lawatan dari rumah ke rumah untuk membantu proses pendaftaran secara manual atau melalui MySejahtera.

Kaunter pendaftaran vaksin juga dibuka di kawasan pasar seperti di Pasar Peringat, Ketereh dan Kok Lanas di sekitar kawasan Parlimen Ketereh oleh Ahli Parlimennya Tan Sri Annuar Musa dengan bantuan sayap Pemuda, Wanita dan Puteri Umno untuk mendorong penduduk mengambil vaksin.

Di Kulim, Kedah, Adun Bandar Baharu, Datuk Norsabrina Mohd Noor berkata, maklumat palsu yang disebarkan oleh kumpulan anti-vaksin mendorongnya bersama dengan pihak berkuasa tempatan, Pasukan Pertahanan Awam untuk pergi ke kampung-kampung untuk memberikan maklumat mengenai pentingnya vaksin.

Sementara itu ADUN Bukit Pinang, Wan Romani Wan Salim mengatakan dengan kerjasama masyarakat Masjid Tualang dan Telok Jamat, dia telah membantu penduduk kampung dengan pendaftaran vaksin.

“Jabatan Penerangan, sukarelawan, Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Desa (JPKK) juga terlibat dan daftar nama akan diserahkan ke klinik kesehatan daerah,” katanya.

Kesungguhan pemerintah juga dapat dilihat melalui usahanya di kawasan pedalaman dan pedalaman, di mana pihak-pihak yang terlibat terpaksa melakukan perjalanan dengan kapal, helikopter, feri dan kenderaan pacuan empat roda untuk memastikan bahawa tidak ada yang tersisa dari program imunisasi besar-besaran ini. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *