PBB memberi amaran mengenai ‘kemunduran kemunduran hak asasi manusia dalam hidup kita’ | PressCliff


Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia Michelle Bachelet menghadiri sidang akhbar di ibu pejabat Eropah PBB di Geneva, Switzerland, 9 Disember 2020. – Gambar Reuters

GENEVA, 22 Jun – Ketua hak asasi PBB semalam meminta tindakan bersama untuk pulih dari kemerosotan hak terburuk global yang pernah dilihatnya, yang menyoroti keadaan di China, Rusia dan Ethiopia antara lain.

“Untuk pulih dari kemunduran hak asasi manusia yang paling luas dan parah dalam kehidupan kita, kita memerlukan visi yang mengubah hidup, dan tindakan bersama,” kata Michelle Bachelet pada pembukaan sesi ke-47 Majlis Hak Asasi Manusia PBB.

Sesi itu, yang berlangsung hingga 13 Juli dan diadakan hampir, akan menampilkan laporan yang dinanti-nantikan oleh Bachelet tentang perkauman sistemik, dan rancangan resolusi mengenai Myanmar, Belarus dan wilayah Tigray utara Ethiopia.

‘Eksekusi, keganasan seksual’

Dalam pidato pembukaannya, Bachelet mengatakan dia sangat terganggu dengan laporan “pelanggaran serius” di Tigray, diserang perang dan dengan sekitar 350,000 orang terancam oleh kelaparan.

Dia menunjukkan “eksekusi di luar hukum, penangkapan dan penahanan sewenang-wenangnya, kekerasan seksual terhadap kanak-kanak dan juga orang dewasa,” dan mengatakan dia memiliki “laporan yang dapat dipercayai” bahawa tentera Eritrea masih beroperasi di wilayah tersebut.

Bahagian lain di Ethiopia, yang mengadakan pilihan raya kemarin, juga melihat “insiden yang mengejutkan mengenai keganasan etnik dan antara komuniti dan perpindahan,” kata Bachelet.

“Penempatan pasukan tentera yang berterusan bukanlah penyelesaian yang tahan lama,” katanya sambil meminta dialog nasional.

Bachelet juga mengecam situasi di Mozambik utara, yang dilanda keganasan jihadis yang mematikan baru-baru ini, di mana dia mengatakan ketidakamanan makanan meningkat dan “hampir 800,000 orang, termasuk 364,000 anak-anak” kini terpaksa meninggalkan rumah mereka.

‘Impak mengerikan’

Ketua hak PBB juga menunjukkan “kesan mengerikan” dari undang-undang keselamatan negara yang diperkenalkan di Hong Kong.

Undang-undang itu, yang berkuat kuasa pada malam 1 Juli 2020, dilihat sebagai ujung tombak tindakan keras terhadap pengkritik Beijing di bandar semi-autonomi Hong Kong berikutan demonstrasi demokrasi besar 2019.

Ia telah mengkriminalisasi banyak perbezaan pendapat, mengingat bidang kuasa China atas beberapa kes dan memberikan pihak berkuasa kuasa penyiasatan baru yang kuat.

Bachelet memberi amaran bahawa “107 orang telah ditangkap berdasarkan Undang-Undang Keselamatan Nasional dan 57 orang telah dituduh secara resmi”.

Dia juga menunjukkan “laporan pelanggaran hak asasi manusia yang serius” di wilayah Xinjiang China, dan mengatakan dia berharap Beijing akan memberinya kunjungan yang lama dibincangkan di sana, termasuk “akses bermakna” tahun ini.

Ketua hak asasi PBB telah menghadapi tekanan diplomatik untuk berbicara mengenai dasar China di wilayah barat laut, di mana Amerika Syarikat telah menuduh Beijing melakukan pembunuhan beramai-ramai dan kejahatan terhadap kemanusiaan terhadap Uyghur.

Sekurang-kurangnya satu juta Uighur dan minoriti Muslim yang lain ditahan di kem, menurut kumpulan hak asasi – tuduhan yang ditolak oleh Beijing.

Liu Yuyin, jurucakap misi China di Geneva, mengatakan Bachelet telah membuat “pernyataan yang salah” terhadap Hong Kong dan Xinjiang dan harus “berhenti membuat pernyataan yang salah yang mengganggu kedaulatan China dan kemerdekaan kehakiman”.

Liu mengatakan Bachelet akan dialu-alukan untuk mengunjungi Xinjiang, tetapi perjalanan itu “harus menjadi ramah … daripada membuat apa yang disebut” penyiasatan “dengan anggapan rasa bersalah”.

Puluhan negara, yang dipimpin oleh Kanada, diharapkan akan menyampaikan pernyataan bersama kepada dewan hari ini, yang dilaporkan akan menyuarakan keprihatinan mengenai situasi hak di Xinjiang dan menuntut China memberi akses kepada Bachelet dan pemerhati bebas lainnya.

“Negara dan kekuatan tertentu, dari motif politik, menyebarkan pembohongan tanpa malu tentang Xinjiang dalam usaha untuk mencemarkan imej China,” kata Liu. “Percubaan mereka tidak akan ke mana-mana.”

Kremlin melemahkan pengkritik

Bachelet juga mengkritik tindakan baru-baru ini oleh Kremlin yang mengecilkan ruang untuk menentang pandangan politik dan akses kepada penyertaan dalam pemilihan September.

Dia menyoroti gerakan baru-baru ini untuk membongkar pergerakan pemimpin pembangkang yang dipenjarakan Alexei Navalny.

Melarang organisasinya bekerja di negara itu, sebuah pengadilan di Moskow awal bulan ini menjadikan mereka sebagai “ekstremis” dalam keputusan Bachelet yang mengatakan “didasarkan pada tuduhan yang samar-samar cuba mengubah asas-asas ketertiban perlembagaan.”

Presiden Rusia Vladimir Putin telah menandatangani undang-undang yang melarang kakitangan, anggota dan penaja kumpulan “ekstremis” daripada mencalonkan diri dalam pemilihan parlimen.

“Saya menyeru Rusia untuk menegakkan hak sipil dan politik,” kata Bachelet. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *