Pasar raya UK Morrisons saham melonjak dengan tawaran £ 5.5b | PressCliff


Troli membeli-belah diparkir di pasar raya Morrisons di selatan London, Britain, 19 Ogos 2016. – Gambar Reuters

LONDON, 21 Jun – Saham rantai pasar raya Britain, Morrisons melonjak hari ini setelah menolak pendekatan pengambilalihan £ 5.5 bilion kerana terlalu rendah.

Harga saham syarikat itu meningkat hampir satu pertiga kepada 231,80 pence dalam perjanjian awal, setelah ia mendapat tawaran tunai yang tidak diminta dari firma ekuiti swasta AS Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) pada hujung minggu.

Saham melambung tinggi di atas tahap harga tawaran 230 pence.

“Kemungkinan besar kita akan melihat tawaran lain masuk,” kata penganalisis CMC Markets, Michael Hewson kepada AFP.

“Saham pasar raya UK kurang berprestasi selama beberapa waktu dan kemungkinan besar bahawa tawaran hujung minggu ini dapat memicu minat di seluruh sektor.

“Ini mungkin akan mendorong kenaikan harga perolehan ke arah 250-pence jika syarikat ekuiti swasta ini serius untuk mendapatkan pendedahan kepada sektor ini.”

Morrisons telah mendedahkan berita itu pada hari Sabtu dan menerbitkan pernyataannya di Bursa Saham London hari ini.

“Dewan Morrisons menilai cadangan bersyarat … dan sebulat suara menyimpulkan bahawa (ia) menilai Morrisons dan prospek masa depannya dengan ketara,” katanya dalam kenyataan itu.

“Oleh itu, dewan menolak proposal bersyarat pada 17 Jun 2021.”

Morrisons melaporkan bulan lalu bahawa jualan seperti untuk suku pertama meningkat 2.7 peratus, tidak termasuk bahan bakar. Jualan dalam talian meningkat 113 peratus tahun ke tahun.

Walau bagaimanapun, ia juga menanggung kos yang berkaitan dengan Covid sebanyak 27 juta pound selama tiga bulan pertama tahun ini. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *