Pasangan di India mendapat tiga penjaga, sembilan anjing untuk melindungi mangga Jepun berharga mereka bernilai ribuan ringgit | PressCliff


Sepasang suami isteri di India meningkatkan keamanan di kebun mereka untuk melindungi mangga Miyazaki berharga mereka. – Foto melalui Twitter / @NaveedIRS

KUALA LUMPUR, 21 Jun – Pasangan di Jabalpur Madhya Pradesh telah meningkatkan keamanan di kebun mereka untuk melindungi pelbagai jenis mangga Miyazaki mereka.

Zaman India melaporkan bahawa pasangan itu, Sankalp dan Rani Parihar, telah mengerahkan sembilan anjing dan tiga penjaga untuk melindungi buah yang kini tumbuh di empat pohon.

Pasangan ini telah menanam sejumlah 150 pokok, pada awalnya menanam 50 pokok sebelum meningkatkannya menjadi 100 lebih banyak lagi.

Sankalp Parihar dikutip mengatakan bahawa dia dan isterinya ditawari anak pokok mangga empat tahun lalu oleh seorang pengembara dalam perjalanan mereka ke Chennai untuk mencari kelapa yang jarang ditemui.

“Pada mulanya, saya tidak menyedari keturunan. Tetapi setelah pokok berbuah, kami menyedari bahawa tanamannya mempunyai beberapa jenis yang jarang berlaku, ”kata Parihar.

Parihar mengatakan bahawa dia memutuskan untuk meningkatkan keselamatan di kebunnya setelah cubaan mencuri tahun lalu.

“Kami mempunyai seekor anjing tahun lalu, sekarang kami mempunyai sembilan ekor anjing; enam adalah Gembala Jerman dan tiga adalah baka tempatan. Dan kami juga telah mengerahkan tiga pengawal keselamatan, ”kata Parihar.

Parihar berkata, tidak ada buah yang dijual walaupun ada pembeli yang sanggup membayar Rs21,000 (RM1,174) untuk satu buah.

“Sampai sekarang kami belum membuat rencana untuk menjual,” tambah Parihar.

Hindustan Times memetik pengarah bersama jabatan hortikultur Madhya Pradesh, RS Katara, mengatakan bahawa buahnya mahal kerana pengeluarannya rendah dan rasanya manis.

“Ia kelihatan sangat berbeza. Orang di luar negeri memberikan mangga ini sebagai hadiah, ”katanya mengenai buah berwarna ruby.

Media Jepun melaporkan bahawa mangga Miyazaki adalah antara yang termahal di dunia dan dijual dengan harga Rs270,000 sekilogram (RM15,100) di pasaran antarabangsa tahun lalu.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *