NZ weightlifter Hubbard menjadi atlet transgender pertama yang bertanding di Games | PressCliff


Laurel Hubbard dari New Zealand bertanding semasa Final Sukan Wanita Komanwel Gold Coast 2018 + 90kg di Gold Coast, 9 April 2018. – Gambar Reuters

WELLINGTON, 21 Jun – Angkat berat Laurel Hubbard akan menjadi atlet transgender pertama yang bertanding di Olimpik setelah dipilih oleh New Zealand untuk acara wanita di Sukan Tokyo, keputusan yang ditetapkan untuk menghidupkan kembali perdebatan mengenai kemasukan dan keadilan dalam sukan.

Hubbard akan bersaing dalam kategori kelas berat 87 + kg super berat, pemilihannya dimungkinkan dengan kemas kini syarat kelayakan pada bulan Mei.

Pemain berusia 43 tahun, yang akan menjadi pengangkat tertua di temasya itu, pernah bertanding dalam pertandingan angkat berat lelaki sebelum beralih pada 2013.

“Saya bersyukur dan rendah hati dengan kebaikan dan sokongan yang diberikan kepada saya oleh begitu banyak warga New Zealand,” kata Hubbard dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Olimpik New Zealand (NZOC) pada hari Isnin.

Ketua NZOC, Kereyn Smith berkata, ia adalah “detik bersejarah dalam sukan dan pasukan New Zealand.”

“Dia adalah Olympian pertama kami yang beralih dari lelaki ke wanita,” katanya kepada wartawan.

“Kami tahu bahawa terdapat banyak persoalan mengenai keadilan atlet transgender yang bertanding di Sukan Olimpik tetapi saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan kita semua bahawa Laurel telah memenuhi semua kriteria yang diperlukan.”

Hubbard layak untuk bertanding di Olimpik sejak 2015, ketika Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) mengeluarkan garis panduan yang membolehkan mana-mana atlet transgender bersaing sebagai wanita dengan syarat tahap testosteron mereka berada di bawah 10 nanomol seliter selama sekurang-kurangnya 12 bulan sebelum pertandingan pertama mereka.

Beberapa saintis mengatakan bahawa garis panduan itu tidak banyak untuk mengurangkan kelebihan biologi mereka yang telah menjalani akil baligh sebagai lelaki.

Peguambela untuk penyertaan transgender berpendapat bahawa proses peralihan menurunkan kelebihan itu dengan ketara, dan bahawa perbezaan fizikal antara atlet bermaksud tidak pernah ada persaingan yang sama rata.

Kerajaan New Zealand memberikan sokongannya.

“Kami bangga dengannya kerana kami semua atlet kami, dan akan terus menyokongnya,” kata Menteri Sukan Grant Robertson.

Pusat perbahasan

Angkat berat telah menjadi pusat perdebatan mengenai kewajaran atlet transgender bersaing dengan wanita, dan kehadiran Hubbard di Tokyo dapat membuktikan perpecahan.

Save Women’s Sport Australasia, sebuah kumpulan yang menentang wanita transgender yang bersaing dalam sukan wanita, mengatakan pemilihan Hubbard dibenarkan oleh “dasar cacat dari IOC”.

“Lelaki mempunyai kelebihan prestasi berdasarkan seks biologis mereka,” kata pengasas kumpulan Katherine Deves kepada Reuters TV.

“Mereka mengatasi kita dalam setiap metrik – kelajuan, stamina, kekuatan. Memilih testosteron adalah herring merah … Kami melupakan anatomi, otot yang cepat dan kaya, organ yang lebih besar. “

IOC secara konsisten mengatakan bahwa ia berkomitmen untuk dimasukkan tetapi organisasi tersebut juga mengkaji pedoman untuk mempertimbangkan “ketegangan yang dirasakan antara keadilan / keselamatan dan inklusi / non-diskriminasi”.

Pingat emas Hubbard menang di Sukan Pasifik 2019 di Samoa, di mana dia mendahului podium menjelang juara Sukan Komanwel Samoa, Stowers, mencetuskan kemarahan di negara tuan rumah.

Bos angkat besi Samoa mengatakan pemilihan Hubbard untuk Tokyo akan seperti membiarkan atlet berhenti dan bimbang ia akan meraih pingat negara Pasifik kecil.

Angkat berat Belgia Anna Vanbellinghen mengatakan bulan lalu membenarkan Hubbard bertanding di Tokyo adalah tidak adil bagi wanita dan “seperti lelucon buruk”.

Bekas angkat besi Selandia Baru Tracey Lambrechs mengatakan bahawa dia harus masuk dalam kategori kelas berat super di Sukan Komanwel untuk Hubbard.

“Ketika saya diberitahu untuk turun kategori kerana Laurel jelas akan menjadi super nombor satu mereka, itu memilukan, seperti menghancurkan jiwa yang super,” kata Olympian kepada TVNZ.

“Dan sangat disayangkan beberapa wanita, di suatu tempat seperti, ‘Baiklah saya akan ketinggalan pergi ke Olimpik, mencapai impian saya, mewakili negara saya kerana seorang atlet transgender dapat bersaing.”

Hubbard, yang mencederakan dirinya ketika bertanding di Sukan Komanwel dan menganggap kerjayanya sudah berakhir, mengucapkan terima kasih kepada warga New Zealand.

“Sokongan anda, dorongan anda, dan aroha (cinta) anda membawa saya melalui kegelapan,” katanya.

Seorang atlet transgender lain, pelumba BMX Chelsea Wolfe, akan pergi ke Tokyo sebagai sebahagian daripada pasukan Amerika Syarikat, tetapi dinamakan sebagai pengganti dan tidak yakin akan bertanding. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *