MOE Singapura menekankan program vaksinasi Covid-19 secara sukarela setelah beberapa ibu bapa menimbulkan kebimbangan mengenai perasaan tertekan | PressCliff


Pelajar di pusat vaksinasi yang ditubuhkan di Institut Pendidikan Teknikal Kolej Barat di Chua Chu Kang pada 7 Jun 2021. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 21 Jun – Kementerian Pendidikan (KPM) untuk meyakinkan ibu bapa bahawa hanya mereka yang ingin anak mereka diberi vaksin terhadap Covid-19 dapat menunjukkan minat mereka untuk memilih latihan kebangsaan melalui borang dalam talian yang dikeluarkan oleh Kementerian.

Sebagai maklum balas kepada HARI INIPertanyaan, ia menambah pada hari Jumaat (18 Jun) bahawa ibu bapa yang ingin melakukan latihan tidak diminta untuk menghantar borang persetujuan kosong untuk menunjukkan keinginan mereka untuk tidak mengikuti program ini.

Maliki Osman, Menteri Pendidikan Kedua, telah mengatakan semasa mengemas kini program vaksinasi di sekolah awal minggu ini bahawa MOE mempunyai rancangan untuk mempermudah membawa pelajar ke pusat vaksinasi ketika sekolah dibuka semula selepas cuti Jun.

Untuk berbuat demikian, kementerian akan membantu ibu bapa dalam menempah slot di pusat vaksinasi sebagai latihan sekali sahaja untuk membantu pelajar yang berminat untuk mendapatkan jab tetapi belum membuat janji temu atau memerlukan sokongan tambahan untuk melakukannya.

Ibu bapa diberitahu mengenai rancangan ini dalam catatan di portal Gerbang Ibu bapa kementerian.

Balasan kementerian itu muncul setelah petisyen diajukan oleh sekumpulan ibu bapa yang menimbulkan kebimbangan mengenai program ini untuk membawa pelajar ke pusat vaksinasi.

Ibu bapa menyatakan dalam petisyen bahawa kurangnya pilihan untuk tidak ikut dalam program ini, digabungkan dengan kenyataan bahawa program ini ditujukan kepada anak-anak yang belum membuat janji temu untuk diinokulasi, telah memberi mereka kesan bahawa latihan ini adalah tidak sukarela.

Petisyen itu juga mendakwa bahawa beberapa sekolah memerlukan pelajar menyerahkan borang persetujuan kosong untuk menunjukkan keinginan mereka untuk tidak mengikuti program ini.

Sebilangan ibu bapa yang HARI INI ditemuramah mengatakan bahawa mereka juga telah menerima panggilan dari guru anak-anak mereka yang bertanya mengapa mereka tidak membuat janji temu vaksin, dan ketika mereka merancang untuk melakukannya.

Mereka tidak mahu disebutkan namanya kerana mereka tidak mahu anak mereka dikenali oleh sekolah.

Oleh kerana usaha penjangkauan ini, mereka mengatakan mereka merasa tertekan agar anak-anak mereka diinokulasi, walaupun mereka telah memutuskan untuk menentangnya, atau masih melakukan pertimbangan.

Kata seorang ibu bapa dari seorang anak berusia 12 tahun, yang hanya ingin dikenali sebagai Puan Choo, 41: “Mereka mendorong agenda dengan begitu keras sehingga saya merasa tidak dapat bernafas.”

Sebilangan ibu bapa juga mengatakan bahawa mereka takut anak-anak mereka akan terpilih kerana tidak dicederakan, dan mungkin akan kehilangan peluang sekolah di masa depan kerana itu.

Yang lain merasa terkejut bahawa sekolah dan guru memiliki akses ke maklumat di mana pelajar belum membuat janji temu vaksinasi, kerana mereka merasakan bahawa ini harus dirahsiakan dan dirahsiakan.

KPM mengatakan …

Sebagai maklum balas kepada HARI INIPertanyaan, MOE mengatakan, latihan vaksinasi untuk pelajar adalah sukarela dan tidak ada rancangan untuk memberi pelajar yang tidak diberi vaksin dengan syarat yang berbeza di sekolah ketika mereka dibuka semula.

Mengenai rancangan untuk membawa anak-anak ke pusat vaksinasi ketika sekolah dibuka semula, MOE mengatakan sekolah akan menghantar pelajar yang belum membuat janji temu melalui sistem janji temu nasional ke salah satu daripada tiga pusat vaksinasi Institut Pendidikan Teknikal Institut dengan syarat ibu bapa mereka telah memberikan persetujuan yang diperlukan.

“Pelajar yang ingin diberi vaksin di kemudian hari, dan juga pelajar yang berusia 12 tahun pada tahun ini dan ingin diberi vaksin, boleh membuat janji temu melalui sistem janji temu nasional,” katanya.

Kementerian menambahkan bahawa sebagai sebahagian daripada usaha jangkauannya, sekolah mungkin telah menghubungi ibu bapa untuk “memastikan bahawa mereka mengetahui tentang pelaksanaan vaksinasi bagi para pelajar kerana beberapa orang tua mungkin tidak menerima undangan untuk mendaftar”.

“Sekolah juga akan menghubungi ibu bapa untuk mengetahui apakah mereka memerlukan maklumat atau sokongan tambahan,” kata MOE.

Ini termasuk sama ada mereka menghadapi masalah ketika mendaftar untuk membuat janji temu kerana mereka tidak pasti bagaimana untuk mengisi borang pengisytiharan perubatan dalam bahasa Inggeris, atau jika mereka tidak dapat mencari slot waktu yang sesuai untuk anak mereka, kata kementerian itu.

Ketika diberitahu mengenai tanggapan KPM, kebanyakan ibu bapa mengatakan mereka merasa yakin dan lega dengan pengesahan dari kementerian bahawa pelaksanaan vaksinasi adalah sukarela.

Namun, sebilangan ibu bapa mengatakan bahawa mereka masih prihatin bahawa anak-anak mereka dapat dipengaruhi oleh tekanan rakan sebaya ketika sekolah dibuka semula.

“Saya harus menunggu hingga Jangka Waktu 3 untuk mulai seperti ketika kita akan tahu bagaimana keadaannya,” kata seorang ibu bapa yang hanya ingin dikenali sebagai Puan Chua. Dia mempunyai dua anak berusia 17 dan 15. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *