Menteri FT mengatakan rebat penilaian penilaian untuk meringankan beban pembayar gaji | PressCliff


Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa bercakap pada sidang media di Perbadanan Putrajaya, 5 April 2021. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) sedang mempertimbangkan untuk memberikan rebat penilaian kepada pembayar gaji di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan, untuk membantu meringankan beban mereka.

Menterinya Tan Sri Annuar Musa mengatakan untuk saat ini, dia telah memutuskan bahawa pembayaran bil penilaian dapat dilakukan secara ansuran dan siapa pun yang terlambat melakukan pembayaran kerana masalah kewangan tidak akan dikenakan denda.

“Dalam masa yang sukar ini, apa salahnya berkorban dan mengembalikan sedikit peratusan kepada pembayar gaji. Perkara ini sedang diteliti tetapi dalam keadaan apa pun, saya sudah memberikan persetujuan saya.

“Bayaran ansuran, memberi rebat dan tidak menjatuhkan hukuman adalah antara insentif yang diberikan kepada masyarakat di Wilayah Persekutuan. Walaupun Kuala Lumpur serius dalam hal kesan (ekonomi), kami juga yakin ekonomi akan pulih tidak lama lagi dan orang akan dapat mencari nafkah dengan semua peluang pekerjaan, ”kata Annuar ketika ditemu ramah dalam program Bicara Naratif RTM, Ahad malam.

Sebelumnya kementerian memperkenalkan tujuh inisiatif di bawah Inisiatif Wilayah Cakna (IWC) 5.0 untuk mengurangkan beban rakyat Malaysia yang tinggal di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan yang terjejas oleh penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) 3.0, terutama mereka yang berada dalam kumpulan B40 dan golongan miskin bandar. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *