Menara Jam Peringatan Ipoh Birch yang ikonik masih kukuh selepas 112 tahun | PressCliff


Menara Jam Peringatan Birch dibina pada tahun 1909 untuk mengenang Residen Inggeris pertama JWW Birch Perak. – Gambar oleh Farhan Najib

IPOH, 17 Jun – Menara Jam Peringatan Birch, yang terletak di hadapan Masjid Negeri Ipoh, adalah salah satu mercu tanda ikonik di Ipoh, Perak.

Menara ini dibina pada tahun 1909 untuk mengenang Residen Inggeris pertama Perak JWW Birch, yang dibunuh di Pasir Salak pada tahun 1875 oleh pengikut seorang ketua tempatan tempatan, Datuk Maharajalela.

Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa projek peringatan ini digerakkan oleh Residen Inggeris Perak pada tahun 1905, EW Birch, anak JWW Birch.

Peringatan itu, yang dibina dengan biaya $ 25,000, digambarkan sebagai menara yang dihiasi persegi di mana setiap sudut adalah sosok yang mewakili empat kebajikan pentadbiran British, iaitu Kesetiaan, Keadilan, Kesabaran dan Ketabahan.

Walau bagaimanapun, tidak banyak yang tahu bahawa menara jam yang berusia seabad ini memerlukan perkhidmatan penggulungan manual setiap lima hari untuk terus berjalan.

Pengurus penjualan Time Recorder Sdn Bhd Choo Kok Leong, 55, yang telah ditugaskan oleh Majlis Bandaraya Ipoh untuk menjaga menara jam, mengatakan bahawa jam berjalan pada mekanik pemanduan yang merupakan berat yang membungkus dan dihubungkan dengan jam.

Menara jam yang berabad-abad berjalan di mekanik memandu.  - Gambar oleh Farhan Najib
Menara jam yang berabad-abad berjalan di mekanik memandu. – Gambar oleh Farhan Najib

“Jam akan beroperasi sehingga berat mencapai bahagian bawah jam. Setelah sampai ke bawah, ia harus digulung lagi setelah lima hari, ”katanya PressCliff.

Choo mengatakan bahawa syarikatnya telah melakukan perkhidmatan penggulungan manual selama 15 tahun yang lalu.

“Kami mendapat kontrak dari Majlis Bandaraya pada tahun 2006 dan sejak itu kami melakukan penyelenggaraan dan penggulungan menara jam.

“Ini bukan pekerjaan yang mencabar, tetapi memerlukan kemahiran tertentu untuk melakukan perkhidmatan penggulungan. Kami mempunyai kakitangan kami yang mampu melakukannya. Biasanya ia hanya memerlukan seseorang untuk melakukan perkhidmatan penggulungan manual, ”katanya.

Choo juga mengatakan menara jam tidak memerlukan penyelenggaraan besar kecuali terdapat kerosakan atau kerosakan pada alat ganti.

Ui Foo Ming mengekalkan menara jam, yang harus dililit secara manual setiap lima hari.  - Gambar oleh Farhan Najib
Ui Foo Ming mengekalkan menara jam, yang harus dililit secara manual setiap lima hari. – Gambar oleh Farhan Najib

Dia juga mengatakan bahawa pekerjanya komited dengan perkhidmatan penggulungan manual dan tidak pernah bosan dengannya.

“Menara jam ini adalah ikon kota. Adalah baik bahawa kita dapat memelihara dan menjaganya. Senang melakukan pekerjaan ini, ”tambahnya.

Ui Foo Ming 53 (kiri) dan Choo Kok Leong di Menara Jam Peringatan Birch, di Ipoh.  - Gambar oleh Farhan Najib
Ui Foo Ming 53 (kiri) dan Choo Kok Leong di Menara Jam Peringatan Birch, di Ipoh. – Gambar oleh Farhan Najib

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *