Malaysia Airports mengemukakan rancangan pertumbuhan semula Lapangan Terbang Subang kepada pemerintah | PressCliff


Terminal Skypark di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah 22,2019 Mac. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR 21 Jun – Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) telah mengemukakan rancangan komprehensif dan strategik untuk pembangunan jangka panjang Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (SAAS atau Lapangan Terbang Subang) kepada pemerintah.

Dalam satu kenyataan hari ini, pengendali lapangan terbang mengatakan, rancangan regenerasi, yang telah disahkan melalui penanda aras yang luas dan keterlibatan pihak berkepentingan, dibuat berdasarkan tiga bidang fokus, yaitu ekosistem aeroangkasa, penerbangan bisnis, dan lapangan terbang komuniti bandar.

“Ini bertujuan untuk mendorong SAAS untuk menjadi hab penerbangan dan aeroangkasa pilihan di Asia Pasifik dalam lima tahun ke depan,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan MAHB, Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh berkata, sejak syarikat itu diberi mandat oleh pemerintah pada tahun 2005 untuk mengembangkan SAAS menjadi taman aeroangkasa antarabangsa, ia telah mengembangkan ekosistem sebanyak empat kali, dan menarik kehadiran 60 jenama terkenal dan memudahkan aliran masuk modal lebih dari RM500 juta.

“Pada masa ini, terdapat lebih daripada 35 pengendali penerbangan tempatan, lebih daripada separuh daripadanya adalah syarikat Bumiputera,” katanya.

Melangkah ke hadapan, Mohd Shukrie berkata, rancangan penjanaan semula akan mengembangkan ekosistem sebanyak tiga kali ganda, menggandakan jumlah pengendali global dan tempatan kepada lebih dari 100 yang akan mewujudkan dan menyokong 19,000 tenaga kerja berkemahiran tinggi.

Ini akan membantu menerajui peralihan Malaysia ke teknologi tinggi, didorong oleh industri Revolusi Industri 4.0 (IR4.0), dan negara berpendapatan tinggi dengan nilai yang diproyeksikan melebihi RM10.0 bilion kepada ekonomi negara.

“Ini sangat sesuai dengan dorongan strategi yang dikenal pasti dalam Wawasan Kemakmuran Bersama pemerintah 2030 dan akan mencapai aspirasi Pelan Pembangunan Industri Aeroangkasa Malaysia 2030,” katanya.

Dengan simpanan tunai dalaman yang mencukupi untuk rancangan regenerasi, Mohd Shukrie mengatakan MAHB kini bersedia untuk melaksanakan rancangan regenerasi SAAS.

“Rancangan ini memerlukan pelaburan infrastruktur sebanyak RM300.0 juta berperingkat selama lima tahun akan datang, dan ini sesuai dengan kemampuan kita kerana kita masih mempunyai kedudukan tunai dan pasaran wang yang kuat sebanyak RM1.6 bilion dengan RM914.0 juta tersedia untuk rakyat Malaysia operasi, ”tambahnya.

Dia mengatakan bahawa pembiayaan untuk kemudahan siap atau siap dibina dapat dengan mudah difasilitasi melalui gabungan tunai dalaman dan juga pilihan pembiayaan projek.

“Walaupun berlakunya wabak ini, kami mempertahankan penilaian kredit AAA berdasarkan RAM Ratings dan A3 oleh Moody’s Investors Service, yang setara dengan penilaian kredit negara Malaysia,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *