Lebih 3,000 usahawan mendapat manfaat daripada program NCIA-SIRIM | PressCliff


GEORGE TOWN, 21 Jun – Lebih daripada 3,000 usahawan dijangka mendapat manfaat daripada program usahawanNCER-SIRIM, kerjasama antara Lembaga Pelaksana Koridor Utara (NCIA) dan SIRIM Bhd.

Ketua Eksekutif NCIA, Datuk Seri Jebasingam Issace John berkata, program dua tahun usahawanNCER-SIRIM bertujuan untuk membantu perusahaan mikro, kecil dan sederhana (UMKM) di Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) untuk meminimumkan kesan wabak Covid-19 yang sedang berlaku .

Dia juga mengatakan bahawa program ini akan membolehkan UMKM mengumpulkan set kemahiran baru untuk memastikan daya saing untuk mencapai umur panjang perniagaan dan menjadi lebih mandiri dan menguntungkan dengan merancang semula strategi perniagaan.

“PengusahaNCER-SIRIM adalah program strategik di bawah bidang kuasa NCIA dan inisiatif ini dilaksanakan dengan ketat sesuai dengan standard dan kepakaran industri SIRIM.

“Ia dirancang khusus untuk membantu UMKM mengatasi wabak dan mempercepat proses pemulihan sosioekonomi,” katanya kepada Bernama setelah upacara menandatangani memorandum perjanjian dengan presiden dan ketua eksekutif SIRIM, Datuk Dr Ahmad Sabirin Arshad.

Perjanjian itu disaksikan oleh ketua SIRIM, Tan Sri Dr Ahmad Tajuddin Ali.

Jebasingam mengatakan program itu juga sejalan dengan Pelan Pemulihan Nasional pemerintah yang merangkumi empat fasa strategi keluar untuk membantu Malaysia bangkit dari wabak tersebut.

“Walaupun Covid-19, tempoh latihan kami tetap tidak terjejas dan diharapkan menjelang suku ketiga atau keempat (tahun ini), wabak ini dapat dikendalikan sehingga pengusaha yang terlatih ini dapat meneruskan perniagaan mereka,” katanya

Dia menambah bahawa program ini dijalankan secara hibrid, dengan kebanyakan latihannya dilakukan secara dalam talian.

Sementara itu, Ahmad Sabirin mengatakan bahawa program ini telah membuat debut untuk pengusaha di Pulau Pangkor, Perak dan juga di Baling dan Yan di Kedah.

Katanya, peserta program yang sedang berlangsung dilatih dalam kawalan kualiti, penjenamaan dan pelabelan serta pengurusan dan perancangan kewangan.

Mereka juga akan dilengkapi untuk mencapai perakuan tanggungjawab keselamatan makanan (MesTI) Kementerian Kesihatan dan perakuan halal yang relevan, tambahnya.

“Peranan SIRIM dalam kolaborasi ini adalah untuk membawa para pengusaha di NCER ke tingkat yang lebih tinggi dengan menawarkan kepakaran dan penyelesaian teknologi kepada UMKM.

“Kerjasama kami dengan organisasi seperti NCIA sangat penting untuk membolehkan usahawan Malaysia, terutama di NCER, menjadi lebih kompetitif di dalam dan luar negara,” kata Ahmad Sabirin. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *