Konservatif Jerman untuk melancarkan rancangan pasca-Merkel | PressCliff


Armin Laschet telah terpilih sebagai ketua parti Kesatuan Demokratik Kristian (CDU) Jerman. – Gambar AFP

BERLIN, 21 Jun – Konservatif Jerman akan melancarkan rancangan untuk memenangkan pengundi di masa depan tanpa Angela Merkel, kerana calon canselor Armin Laschet kelihatan ingin memimpin sebelum pilihan raya September.

Laschet, ketua Kesatuan Demokratik Kristen (CDU) Merkel, dan Markus Soeder, pemimpin Kesatuan Sosial Kristian Bavaria (CSU), akan menyampaikan manifesto pakatan itu bersama-sama setelah berbulan-bulan dalam pertempuran yang merosakkan.

Pertelingkahan awam antara kedua-duanya yang akan menjadi calon canselor menjadi salah satu kekurangan bagi blok itu menjelang pengundian pada 26 September – pilihan raya pertama dalam 16 tahun yang tidak menampilkan Merkel.

Tetapi persekutuan konservatif telah mendapat momentum dalam beberapa minggu terakhir, membawa pulang kemenangan besar dalam pemilihan utama daerah dan sekarang mengundi sekitar 28 persen, mendahului Parti Hijau di tempat kedua dengan sekitar 21 persen.

Laschet dan Soeder tampil bersama di depan umum pada hari Ahad dalam pertunjukan perpaduan menjelang pertemuan terakhir untuk menyelesaikan perincian platform pemilihan mereka.

“Tentunya ada beberapa saat dalam beberapa bulan terakhir di mana kami berselisih, tetapi kami sekarang bersama-sama,” kata Soeder.

Kehidupan selepas Merkel

Perikatan CDU-CSU, juga dikenali sebagai Kesatuan, telah menguasai politik Jerman selama 70 tahun tetapi menghadapi perjuangan untuk menjenamakan semula dirinya tanpa Merkel, yang walaupun banyak pergolakan tetap popular.

“Untuk masa yang lama, Merkel sendiri adalah manifesto Union,” kata Bangsat harian menulis baru-baru ini, menunjukkan bahawa Laschet telah “bergegas dari pertemuan ke pertemuan” dalam perebutan untuk menyelesaikan strategi baru untuk aliansi.

Konservatif telah goyah ketika Merkel bersiap untuk tunduk, memprovokasi kemarahan terhadap pengurusan pandemi pemerintah dan skandal korupsi yang melibatkan kontrak topeng koronavirus.

Selama beberapa minggu awal tahun ini, mereka kehilangan kepemimpinan kebiasaan dalam pemilihan kepada Parti Hijau, yang melonjak menyusuli pencalonan calon canselor mereka, Annalena Baerbock.

Tetapi tinjauan untuk penyiar RTL minggu lalu juga menjadikan Laschet sebagai pilihan utama Jerman untuk menggantikan Merkel dengan 23 peratus, di hadapan Baerbock untuk pertama kalinya sejak mereka berdua melemparkan topi mereka di gelanggang.

Laschet telah lama menjadi sekutu rapat Merkel dan telah berjanji untuk meneruskan kursus sentral canselor moderat.

Menurut draf yang dilihat oleh media Jerman, manifesto baru akan mematuhi landasan ekonomi dogma konservatif – tidak ada kenaikan cukai dan peraturan hutang yang baru.

Menjelang pertemuan pada hari Ahad, Laschet mengatakan kenaikan cukai akan menjadi “racun” bagi ekonomi terbesar di Eropah dan menyerukan “dekad modenisasi”.

Perang iklim

Manifesto itu juga dilaporkan merangkumi rancangan untuk meningkatkan pembayaran pencen bagi mereka yang bekerja lebih lama – sebuah cadangan mendapat kritikan sengit dari kiri.

Mengenai dasar luar, ia dilaporkan menolak keanggotaan EU untuk Turki dan meminta persatuan oleh Eropah dan Amerika Syarikat menentang China.

Tetapi itu adalah program iklim konservatif yang mungkin diteliti dengan teliti memandangkan Parti Hijau akan menjadi pesaing terdekat mereka tetapi juga rakan gabungan yang berpotensi setelah pemungutan suara.

Setelah Baerbock mengatakan harga petrol harus naik, Laschet menjawab bahawa “peralihan tenaga mesti diterima secara sosial”.

Soeder juga menyerang Parti Hijau dalam temu bual dengan Bild am Sonntag akhbar, menuduh mereka menjaringkan “satu gol demi satu”.

“Daripada membuat kebijakan untuk pusat ini, mereka berubah menjadi pesta larangan penerbangan, had laju dan kenaikan pajak,” katanya.

Pengkritik sudah berbaris melawan para konservatif kerana gagal mengambil tindakan nyata untuk iklim.

“Bagi Kesatuan, tidak ada yang perlu mengubah hidup mereka,” catat Mati Zeit setiap minggu.

The Tagesspiegel setiap hari menuduh bahawa “sesiapa yang membaca cadangan mengenai kebijakan iklim tidak akan segera menyedari bahawa itu adalah pertempuran melawan bencana manusia”. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *