Khairy: Industri di bawah Pikas secara sukarela menyerap kos operasi, inisiatif untuk tidak membuat keuntungan | PressCliff


Menteri Teknologi dan Inovasi Sains Khairy Jamaluddin mengunjungi pusat vaksinasi Covid-19 di Bukit Jalil 21 Jun 2021. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 21 Jun – Industri di bawah Program Amunisasi Industri Covid-19 Perkongsian Awam-Swasta (Pikas) secara sukarela menyerap kos operasi program itu untuk membantu kerajaan, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin.

Dalam sidang media Covid-19 Immunization Task Force (CITF) mingguan hari ini, menteri penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional (NIP) menekankan bahawa inisiatif itu juga bukan program menjana keuntungan bagi kerajaan.

“Kami tidak memaksa industri untuk berpartisipasi tetapi karena keterlibatan saya dengan pemain industri, mereka tampil untuk mengatakan bahawa mereka ingin membantu pemerintah mempercepat dan juga memikul dan mendukung perjuangannya. Oleh itu, kami tidak memaksa mereka.

“Pemerintah memberikan vaksin secara percuma dan majikan atau syarikat menanggung kos operasi caj vaksinasi oleh ProtectHealth dan ini bukan usaha membuat keuntungan,” katanya.

ProtectHealth Corporation Sdn Bhd (ProtectHealth) ditubuhkan di bawah Kementerian Kesihatan (KKM) pada 19 Disember 2016 dan merupakan syarikat bukan untung yang menyelaras, mentadbir dan menguruskan inisiatif yang berkaitan dengan membiayai perkhidmatan kesihatan.

Dalam sidang media hari ini, Khairy ditanya mengapa industri dikenakan bayaran untuk program vaksinasi.

“Tuduhan yang kami kenakan dijaga minimum, sehingga tidak membebankan industri. Oleh itu, kami merasakannya kerana ini adalah latihan sukarela di mana industri telah tampil untuk mengatakan; Kami ingin melakukan imunisasi, memberi vaksin kepada pekerja kami secepat mungkin, kerana ini sesuai dengan garis panduan KKM mengenai pengendalian pandemi, mengingat fakta bahawa banyak kelompok baru adalah kelompok tempat kerja, ā€¯tambahnya.

Khairy mengatakan bahawa industri “bersedia dan mampu dan senang untuk membantu kerajaan” dengan menyerap kos operasi Pikas.

“Jadi, sementara pemerintah tentu saja mempunyai anggaran untuk melancarkan NIP (Program Imunisasi Nasional Covid-19), kami menyambut baik sumbangan ini dari sektor swasta, sehingga kami dapat menggunakan anggaran untuk NIP, untuk peluncuran penduduk ,” dia menambah.

Pada 12 Jun, pemerintah memperkenalkan Pikas untuk memenuhi sektor pembuatan, menurut Kementerian Perdagangan Internasional dan Industri (Miti).

Miti mengatakan Pikas akan diluncurkan sebagai “Tahap Empat” NIP, sambil menambahkan bahawa penyertaan akan dilakukan secara sukarela untuk syarikat dan pekerja.

Jawatankuasa Khas Jaminan Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) sebelumnya mengumumkan bahawa NIP akan mempunyai tiga fasa, termasuk Fasa Tiga yang sudah ditangguhkan yang dimaksudkan untuk populasi orang dewasa umum.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *