Kes Covid-19 domestik harian Taiwan turun di bawah 100 | PressCliff


Seorang lelaki melintas jalan sambil memakai topeng pelindung berikutan peningkatan jangkitan Covid-19 baru-baru ini di Taipei, Taiwan 2 Jun 2021. – Gambar Reuters

TAIPEI, 21 Jun – Jangkitan coronavirus domestik harian Taiwan turun di bawah 100 pada hari Isnin untuk pertama kalinya dalam lebih dari sebulan kerana wabak itu terus mereda.

Sejak bulan lalu, Taiwan menghadapi peningkatan kes dalam negeri, mengekang perhimpunan peribadi dan menutup tempat hiburan. Pegawai telah memberi isyarat bahawa langkah-langkah tersebut mungkin perlu diperpanjang melebihi tarikh 28 Jun yang ditetapkan untuk penghapusannya.

Menteri Kesihatan Chen Shih-chung mengumumkan 75 jangkitan domestik baru, tetapi menambah bahawa jangkitan menurun.

“Kami berharap trend ini dapat berlanjutan,” katanya pada taklimat berita harian. “Ini memerlukan semua orang untuk bekerja keras bersama.”

Bagaimanapun, orang tidak boleh mengendurkan kewaspadaan mereka dan mesti terus memakai topeng dan mencuci tangan, tambah Chen.

Isnin adalah kali pertama angka harian merosot di bawah 100 sejak 15 Mei, ketika Taiwan menaikkan tahap waspada untuk ibu kotanya, Taipei, dan kota jiran, setelah lonjakan tiba-tiba 180 kes domestik.

Pemerintah telah berusaha untuk mempercepat program vaksinasi yang disebabkan oleh kelewatan bekalan, dengan hanya sekitar 6 persen dari populasi 23.5 juta yang telah menerima sekurang-kurangnya satu dari dua dos yang diperlukan.

Pada hari Ahad, 2.5 juta dos vaksin tiba di Taiwan dari Amerika Syarikat, melebihi dua kali ganda stok di pulau itu, pengeluar semikonduktor utama.

Angka jangkitan Taiwan dalam pandemi berjumlah 14.080, termasuk 569 kematian. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *