Kertas pro-demokrasi Hong Kong tidak dapat membayar kakitangan setelah pembekuan aset, kata pembantu | PressCliff


Seorang pekerja berjalan di pejabat Apple Daily dan Next Media setelah polis menyerbu bilik berita, di Hong Kong pada 17 Jun 2021. – Gambar Reuters

HONG KONG, 21 Jun – Pro-demokrasi Hong Kong Apple Daily surat khabar memberi amaran pada Isnin bahawa ia tidak dapat membayar kakitangan dan berisiko segera ditutup setelah pemerintah membekukan aset syarikat menggunakan undang-undang keselamatan negara yang baru.

Apple Daily telah lama menjadi duri di sisi Beijing, dengan sokongan yang tidak menyesal terhadap gerakan pro-demokrasi di bandar ini dan kritikan kaustik terhadap pemimpin otoriter China.

Pemiliknya Jimmy Lai dipenjara dan merupakan antara yang pertama didakwa berdasarkan undang-undang keselamatan setelah pengenaannya tahun lalu. Ketua pengarang dan CEOnya telah ditahan dan kewangannya dibekukan.

Mark Simon, pembantu Lai, mengatakan perintah pembekuan oleh ketua keselamatan kota itu minggu lalu telah melumpuhkan kemampuan akhbar itu untuk berniaga.

“Masalah kami di Apple Daily bukankah kita tidak mempunyai dana, kita mempunyai AS $ 50 juta (RM207 juta) dolar di bank, ”katanya kepada CNN.

“Masalah kami adalah Setiausaha Keselamatan dan polis tidak akan membiarkan kami membayar wartawan kami, mereka tidak akan membiarkan kami membayar kakitangan kami, dan mereka tidak akan membiarkan kami membayar penjual kami. Mereka telah mengurung akaun kami. “

Lai, 73, dipenjara kerana menghadiri tunjuk perasaan demokrasi pada tahun 2019. Dia menghadapi hukuman seumur hidup jika disabitkan dengan jenayah keselamatan negara.

Khamis lalu, lebih daripada 500 pegawai polis menyerbu bilik berita surat kabar itu dan menangkap lima eksekutif kerana beberapa artikel yang dikatakan polis meminta sekatan antarabangsa.

Dua eksekutif tersebut – ketua editor Ryan Law dan CEO Cheung Kim-hung – telah dituduh “berkolusi” dengan pasukan asing untuk merosakkan keselamatan nasional China dan direman dalam tahanan pada hujung minggu.

Operasi itu merupakan kali pertama pandangan dan pendapat politik yang diterbitkan oleh sebuah media Hong Kong mencetuskan undang-undang keselamatan.

Tetapi ini adalah penggunaan alat pembekuan kewangan yang kuat dari undang-undang yang sepertinya akan ditetapkan secara kekal Apple Daily di luar komisen.

Tindakan keras keselamatan

Undang-undang, yang ditulis di Beijing dan diberlakukan di Hong Kong pada Jun lalu, membolehkan pihak berkuasa membekukan aset mana-mana individu atau syarikat di hab perniagaan antarabangsa yang dianggap sebagai ancaman keselamatan.

Ia tidak memerlukan perintah mahkamah.

Bulan lalu, aset peribadi Lai di Hong Kong dan saham syarikat medianya dibekukan.

Kemudian pada hari Khamis, Setiausaha Keselamatan John Lee mengatakan HK $ 18 juta (RM9.6 juta) lagi Apple Dailyaset syarikat kini telah disekat.

“Ini semua perintah dari pada dasarnya Setiausaha Keselamatan, kami menghadapi agensi keselamatan dan kami tidak menghadap mahkamah,” kata Simon kepada CNN.

Simon sendiri dikehendaki oleh polis Hong Kong atas tuduhan keselamatan negara tetapi meninggalkan bandar itu tahun lalu dan sejak itu berpindah ke Amerika Syarikat.

Dalam laporannya sendiri pada hujung minggu, Apple Daily mengatakan pihaknya merancang untuk meminta Lee melepaskan sejumlah wang sehingga dapat membayar sekitar 700 pekerja.

Sekiranya permohonan itu tidak berjaya, mereka merancang untuk pergi ke mahkamah, tambah kertas itu. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *