Kenaikan permintaan sebagai McDonald’s BTS Meal penghantaran hanya dilancarkan di Singapura selepas kelewatan | PressCliff


Penunggang penghantaran makanan mengumpulkan McDonald’s BTS Meal di gerai makanan segera di Jem mall pada 21 Jun 2021. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 22 Jun – Pada tahun 2019, Taeden Goh membawa ibunya bersamanya untuk menonton boyband Korea BTS tampil secara langsung dalam konsert di Stadium Nasional.

Sebelum itu, ibunya, Ping Lim, bukan peminat kumpulan itu dan dia dengan malu-malu bercanda bahawa dia tidak dapat membezakan mereka pada mulanya – tetapi semuanya berubah.

“Berjangkit di stadium,” kata Lim, seorang perunding berusia 40-an, semalam.

Pengalaman itu mengubahnya menjadi anggota “tentera” – istilah penggemar BTS untuk merujuk kepada diri mereka sendiri – dan pada hari Isnin, ibu dan anak adalah antara ratusan rakyat Singapura yang membuat pesanan untuk Makan BTS McDonald ketika dilancarkan. pukul 11 ​​pagi.

Taeden, 13, berkata: “Saya sangat teruja untuk mendapatkannya sebagai yang pertama pada waktu pagi, kerana saya merasa seperti kita adalah sebahagian daripada pasukan peminat global yang terdiri daripada peminat BTS di setiap negara.”

Permintaan tinggi untuk BTS Meal

Pada hari pelancaran McDonald’s BTS Meal yang dinanti-nantikan, terdapat banyak lalu lintas di platform penghantaran makanan sejurus penjualan bermula. Ini menyebabkan beberapa pelanggan menghadapi kesulitan pada awalnya untuk membuat pesanan, walaupun banyak yang berhasil pada percubaan berikutnya.

Makanan hanya boleh didapati melalui platform penghantaran makanan Grab dan Foodpanda, serta perkhidmatan penghantaran McDelivery – McDonald’s sendiri. Pelanggan walk-in dan drive-through tidak dibenarkan membeli makanan.

Seorang kakitangan McDonald di Jem mall memegang papan tanda untuk mengingatkan pelanggan bahawa BTS Meal hanya boleh didapati melalui penghantaran.  - Gambar HARI INI
Seorang kakitangan McDonald di Jem mall memegang papan tanda untuk mengingatkan pelanggan bahawa BTS Meal hanya boleh didapati melalui penghantaran. – Gambar HARI INI

BTS Meal dijual pada harga S $ 8.90 (RM36.87), dan terdiri daripada minuman, kentang goreng dan satu set Chicken McNuggets sembilan keping dengan sambal manis dan sos cajun. Pembungkusan itu merangkumi logo BTS.

Ia pada awalnya dijadualkan dilancarkan pada 27 Mei, sebelum ditunda ke hari Isnin kerana fasa amaran yang meningkat untuk mengekang penyebaran Covid-19 mulai 16 Mei.

Ketika HARI INI cuba membeli makanan dari GrabFood pada pukul 11 ​​pagi, makanan itu disenaraikan sebagai tersedia, tetapi banyak kedai McDonald yang tersenarai sebagai “ditutup sementara” kurang dari lima minit kemudian, mungkin kerana permintaan tinggi.

Bayaran penghantaran dari cawangan yang masih tersenarai meningkat, pada harga S $ 10.20 untuk penghantaran dari outlet Gardens by the Bay, misalnya. Bayaran penghantaran biasa antara S $ 3 hingga S $ 5.

Pengguna di aplikasi mudah alih McDelivery diarahkan ke barisan menunggu maya.

Namun, kebanyakan kedai nampaknya mempunyai stok untuk makan pada tengah hari.

Di dua cawangan McDonald yang HARI INI dikunjungi, di Bendemeer dan Potong Pasir, terdapat beberapa poster yang ditampal di luar untuk mengingatkan pelanggan bahawa makanan hanya boleh didapati melalui penghantaran. Tidak ada barisan panjang di tempat-tempat ini.

Meja diletakkan di luar gerai untuk penumpang penghantaran mengambil pesanan, dan HARI INI memerhatikan sekitar enam hingga tujuh penunggang di setiap gerai menunggu untuk mengambil pesanan mereka. Prosesnya pada umumnya berjalan lancar, tanpa penumpang yang ramai, tidak seperti pemandangan kacau yang dilihat di Indonesia semasa pelancaran awal bulan ini.

Syarikat penghantaran mampu mengatasi permintaan

Ketika dihubungi, McDonald’s berkata: “Dengan hanya menawarkan BTS Meal semasa penghantaran, kami dapat menguruskan pesanan penghantaran bersama-sama dengan rakan penghantaran kami, tanpa banyak orang di restoran kami.”

Foodpanda mengatakan bahawa ia “menyaksikan kenaikan pesanan untuk BTS Meal pagi ini tetapi ia segera stabil setelah waktu makan tengah hari”.

“Kami telah menjangkakan lonjakan permintaan dan menerapkan insentif tambahan $ 3 untuk setiap pengiriman McDonald yang selesai dari pukul 10.30 pagi hingga 11.59 malam hari ini. Ini untuk memastikan bahawa kita memiliki cukup banyak penunggang untuk memenuhi permintaan yang meningkat sehingga peminat dapat menyampaikan Makanan BTS mereka secepat mungkin, “tambahnya.

GrabFood berkata: “Dengan memanfaatkan ciri teknologi platform kami, seperti fungsi jeda sementara, kami dapat bekerjasama rapat dengan McDonald’s untuk menguruskan pesanan masuk secara proaktif.”

Kedua Foodpanda dan GrabFood enggan memberikan angka penjualan tertentu.

‘Terkejut dengan kecekapan’

Maryam Ridza menunggu kira-kira 20 minit di laman dalam talian McDelivery sebelum dia dapat membuat pesanannya.

“Tidak ada kesulitan, saya hanya perlu menunggu di halaman arahan seperti membeli tiket konsert. Saya mendapat makanan dalam setengah jam dan saya benar-benar terkejut dengan kecekapannya, ”tambah jurutera perisian berusia 30 tahun itu.

Ketika ditanya mengapa mereka membeli BTS Meal, Lim, perunding itu, berkata: “Itu hanya untuk bersenang-senang, kerana kami ada di rumah.” Dia menambah bahawa dia dan anaknya yang saling mencintai BTS telah mendekatkan mereka sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Kami mendengarkan lagu-lagu mereka dan menonton acara variety Run BTS bersama-sama,” katanya.

Cheyenne Chia, seorang pelajar berusia 22 tahun, mengatakan bahawa dia akan membeli makanan itu setelah bekerja. “Walaupun banyak yang menganggap kolaborasi ini terlalu sederhana, kerana hanya logo pada bungkusan, saya lebih suka. Saya dapat membeli kolaborasi dengan ketenangan jiwa bila-bila masa saya menginginkannya.

“Sekiranya makanan itu disertakan dengan tambahan eksklusif, saya meramalkan saya makan makanan setiap hari hanya untuk mendapatkannya, yang tidak akan menjadi sangat sihat secara sihat,” tambahnya.

Nazihah Awang, seorang pelajar berusia 19 tahun, mengatakan bahawa terdapat kelewatan semasa membuat pesanannya kerana mengatakan pada aplikasi Grab bahawa outlet ditutup buat sementara waktu. “Saya harus mencuba sekurang-kurangnya tiga kali sebelum berjaya.”

Peminat BTS, Nazihah berkata: “Nugget dan minuman itu terdapat dalam bungkusan khas BTS ungu, tetapi agak mengecewakan kerana makanan itu tidak terdapat dalam beg coklat berjenama BTS.”

Di beberapa pasar lain, beg coklat berjenama BTS disertakan. Walaupun begitu, dia menambahkan: “Saya akan menyimpan bungkusannya.”

Penjual semula di Carousell

Pemeriksaan oleh HARI INI menunjukkan bahawa terdapat lebih dari 300 senarai untuk bungkusan makanan sehingga jam 9 malam di Carousell, platform pasar dalam talian.

Beberapa penjual menyebut harga sekurang-kurangnya S $ 100 untuk bungkusan nugget dan minuman edisi terhad, serta sos.

Sebilangan besar senarai melayang antara S $ 10 dan S $ 20, dengan banyak penjual menekankan bahawa pembungkusan telah dicuci. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *